ОСТАННІ НОВИНИ

Від роботи коні дохнуть. Каретний бізнес Львова – у епіцентрі скандалу

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

Карети з кіньми у центрі європейського міста – це давня та дуже цікава традиція. У Відні, Кракові та інших красивих містах коні підтримують старовинний стиль та створюють особливий шарм на площах та вулицях. Для львів’ян поїздка у кареті – вже давно не екзотика, адже ми теж маємо своїх жеребців, та ще й яких! А, власне, яких? Худих, змучених, смердючих та недоглянутих? Саме так характеризують живу атракцію містяни, а про туристів – то взагалі краще мовчати.

Нещодавно, 6 вересня, у Львові вже не вперше посеред дороги завалився кінь. Налякані люди, що перебували у кареті, порозбігалися з переляком. Львівський портал вирішив дізнатись, чому ситуація з каретною атракцією викликала величезний резонанс у соцмережах та серед місцевих жителів.

ккарета

На старт

Отже, лежачого коня у центрі Львова можна було бачити, мінімум, тричі – у 2011-у ( коли все закінчилось летально), 2013-му та 2015-му роках. Наразі  найбільше обговорюють нещодавню подію, тому даємо пояснення: карету з двома кіньми «підрізав» автомобіль, і тварина, не встигнувши зупинитись, впала. За словами свідків, фірман, замість того, аби спробувати підняти коня,почав жорстоко бити його ногами. Обурені перехожі здійняли галас, тому на місце прибула поліція, яка намагалась пояснити людям, що крики та сварки у цій ситуації нічим не зарадять. Завіса.

КІНЬ1

Негуманне ставлення фірмана до тварини викликало масу обурень серед мешканців, які вдалися до того, що навіть написали петицію меру міста Андрію Садовому, аби той споглянув на ситуацію у центрі міста. Окрім того, за експлуатацію коней пообіцяв «взятися» координатор ГО «Варта-1»Ігор Зінкевич.

Увага

На ситуацію з живими каретами звернули свою увагу й львівські зоозахисники. Принаймні, так вони кажуть. За словами голови «Львівського товариства захисників тварин» Наталії Кузнєцової, наразі усі львівські борці за права друзів наших чотирилапих об’єдналися, щоб якось вплинути на ситуацію з експлуатацією коней у центрі міста.

«Зараз ми об’єдналися з зоозахисниками з різних організацій і будемо писати лист  і в мерію до Садового,  і будемо думати, як завадити експлуатації тварин» – розповіла Львівському порталу Наталія Кузнєцова.

За словами зоозахисниці, організації львівських борців за права тварин вже почали «рознюхувати» деякі факти, втім конкретно про щось ще говорити рано.

«Ми тільки починаємо цю боротьбу. Якщо така експлуатація буде тривати, то не один ще кінь  здохне на вулицях Львова», – підсумувала пані Наталія.

Марш!

Як вдалось дізнатись Львівському порталу, карети у центрі Львова постачаються двома приватними підприємствами : ПП «Каретний двір» Валентини Банас та ПП «Кінні карети» Василя Литовченка. Обидва підприємства  в залежності від завантаженості міста вивозять певну кількість карет. Зокрема, це стосується вихідних днів, у будні таку послугу можна замовити спеціально- на весіля, ден народження тощо.

За ловами директора компанії «Каретний двір» Валентини Банас,  за своїми жеребцями у «Дворі» доглядають ретельно, мовляв,  у кареті з лейбом «Каретний двір» не можуть бути запряжені недоглянуті чи хворі тварини. Ну що ж, львів’яни, перевіряйте карети на бренд!

«Ми чергуємо коней: один день-одні, другий-інші. У весь вільний час вони знаходяться у леваді, де їх сідлають. Будь-хто може прийти та подивитися на їх стан», – переконує підприємець.

У підприємстві «Кінні карети» (саме їх коняка впав у центрі Львова 6 вересня) на ситуацію з кіньми ставляться легко і…з пофігізмом.

КІНЬ2

Студентка Марта, яка працює у «Кінних каретах»,  про жорстоке поводження з твариною ні слухом ні духом. Натомість пан Олександр, інший працівник підприємства,  переконаний, що фірман 6 вересня  і пальцем не торкнувся лежачого коня.  Значить, у центрі Львова сталася масова галюцинація? Ну, буває.

До речі, найближчих вихідних пан Олександр пропонує разом з ним походити та пофотографувати тварин у каретах, мовляв, всі вони виглядають чудово.  Очевидно, що  у найближчі  суботу та неділю підприємство “Кінні карети” запряже своїх найбільш доглянутих жеребців, щоб не зганьбитися перед камерами.

Фініш

Як розповіла Валентина Банас, основна причина невідповідного стану коней – у їх породі. Відтак, запевняє підприємець, у карету не можна запрягати будь-кого.

«Є така Торійська порода  коней –  вона є верхово-упряжна. Ці коні  створені для того, щоб тягати вантажі. Якщо взяти конят іншої породи, то можуть бути проблеми, бо вони не навчені, у них нема тих генів», – пояснює пані Валентина.

Окрім того, перш, ніж запрягти коня у фіру чи карету, необхідно дослідити, чи зможе він тягнути вантаж – чи достатньо розвинені у нього м’язи для цього.

Втім, навіть таке пояснення не виключає з причин «тухлого» вигляду коней жорстоке поводження з ними та не гуманність фірманів, яку можна спостерігати на вулицях Львова.

Довідка

Жорстоке поводження з тваринами, зокрема з парнокопитними, регулюється законодавством.  Якщо ви раптом станете свідоком недбалого поводження фірмана з конями чи побачите, що у карету запряжені недоглянуті чи хворі тварини, можете вимагати у міліції розслідування.

Зокрема:

Стаття 299. Жорстоке поводження з тваринами
1. Знущання над тваринами, що відносяться до хребетних, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацькування зазначених тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів,-
караються штрафом до п’ятдесяти Неоподатковуваних Мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.
2. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього,- караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк
до двох років.

Фото: Соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *