ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Червоноградської міськради вимагають від Яценюка зупинити приватизацію шахт «Львіввугілля»

|

Під час сесії Червоноградської міської ради депутати звернулися до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка із вимогою зупинити приватизацію вугільних шахт Львівсько-Волинського басейну, у терміновому порядку відшукати можливість для фінансування модернізації вугільних шахт, а також виплати заборгованості по заробітній платі. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ВО «Свобода».

шахтарі

Відповідне звернення Червоноградської міської ради до Прем’єр-міністра України озвучив голова депутатської з комісії  з питань економічного розвитку Олександр Грасулов.  Звернення підтримано одностайно.

Подаємо повний текст звернення:

«Червоноградська міська рада вважає, що в умовах загального падіння економіки питання збитковості державних підприємств та їх приватизації є дуже дискусійним.

Рішення про приватизацію державних підприємств приймається саме в той час, коли об’єкти державного майна будуть оцінені за найменшою вартістю і бюджет отримає найменші кошти від приватизації.

Шахти Львівського вугільного басейну будувались як цілісний енергетичний комплекс Західної України в одній системі з Добротвірською, Буршиською ТЕС. Приватизація ТЕС вже призвела до руйнування зв’язку між шахтами та тепловими електростанціями. Нові власники ТЕС – Донецька паливно-енергетична компанія зацікавлена брати вугілля на своїх шахтах, а не купляти його з львівських та волинських шахт.

Держава повинна здійснювати ефективне керування підприємством, контролювати ефективність призначених нею керівників, упереджувати корупцію. Роками не здійснюється фінансування у заміну устаткування шахт, модернізацію. Технологічне обладнання з видобутку вугілля морально і фізично застаріло.

Іншою причиною збитковості окремих шахт є занижена ціна на українське вугілля у порівнянні з ціною електроенергії. Приватні власники енергогенеруючих підприємств отримають надприбутки, купуючи дешеве вугілля.

Крім цього, у Львівському вугільному басейні є два потужні, ще не розроблені, родовища вугілля: Любельське ( з покладами коксівного вугілля у 800 млн т) і Тяглівське (з покладами енергетичного вугілля марки Д у 400 млн т). Тобто, можна побудувати нові сучасні прибуткові шахти.

Депутати Червоноградської міської ради категорично не сприймають ініціативи Міненерговугілля відокремити від ДП «Львіввугілля» шахти «Лісова» та «Степова», а також перевести їх в безпосереднє підпорядкування ДП «Державна вугільна компанія». По-перше, відокремлення найкращих шахт від ДП «Львіввугілля» суттєво знизить економічну привабливість перед продажем. По-друге, недоречно приватизовувати прибуткові шахти, які дають великі надходження у державний бюджет.

Необдумана приватизація шахт Львівсько-Волинського басейну викличе великий соціальний вибух.

Червоноградська міська рада звертається до Кабінету Міністрів України та закликає:

  1. У терміновому порядку відшукати можливість для фінансування модернізації вугільних шахт, виплати заборгованості із заробітної плати;

2. Вимагаємо від Уряду не проводити приватизації шахт ДП «Львіввугілля» і відмінити Постанову Кабінету Міністрів України «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015 році» від 12.05.2015р. №271, де в додатку 1 зазначено в переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 р. вугільні підприємства ДП «Львіввугілля», серед яких і група Червоноградських шахт: ВП «Шахта Межирічанська», ВП «Шахта Великомостівська» та ВП «Шахта «Червоноградська».

Фото: ЛОДА

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *