ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують на виставку про Шептицького-мецената

|

На площі перед Палацом Потоцьких у Львові презентували інформаційно-тематичну виставку «Митрополит та Маестро» до 150-ї річниці з Дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Про це з місця події інформує кореспондент Львівського порталу.

DSC_7025

На 12 стендах виставки презентували фотокопії творів Олекси Новаківського – портрети Митрополита, зображення собору св. Юра, портрети родини Новаківських, інші твори на духовно-релігійну та національно-патріотичну тематику, а також статтю Іванни Новаківської «Митрополит та Маестро».

«У такий спосіб ми хотіли представити ще одну сторону діяльності митрополита Андрея Шептицького – мецената українського мистецтва, зокрема хотіли показати його підтримку видатного українського митця Олекси Новаківського», – розповіла правнучка славнозвісного художника Іванна Новаківська.

DSC_7018

Вона пояснила, що День знань обрали для презентації не спроста. «Шептицький був високоосвіченою, ерудованою та високодуховною людиною. Він підтримував розвиток освіти в Україні, зокрема в Галичині, був фундатором багатьох шкіл, підтримував українські науково-просвітницькі товариства…», – пояснила Іванна Новаківська. Відтак закликала брати з нього приклад і постійно надихатися його добрими ділами.

«Олекса Новаківський створив багато портретів митрополита, але, мабуть, найбільш символічним є твір «Мойсей», який і презентовано на виставці. Тут митрополит постає у образі старозавітного пророка, тому що Андрей Шептицький, як і Мойсей, вів за собою народ», – наголосила правнучка відомого художника.

DSC_7019

Оригінали цих творів перебувають у депозитах в Львівській національній галереї мистецтві.

Раніше всі ці репродукції Новаківського експонували на площі перед церквою св. Юра, тепер вона перемандрувала до Палацу Потоцьких і пробуде тут до 14 вересня.

Додамо, що проект та видання спеціального каталога виставки реалізовано за підтримки Благодійного фонду Ігора Васюника «Гуманітарні ініціативи».

Фото: Соломія Головіна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *