ОСТАННІ НОВИНИ

Відомий вітраж на вулиці Герцена врятували від руйнування  

|

Вітраж1Перший етап надзвичайно складної реставрації відомого вітража на сходовій клітці будинку №6 по вулиці Герцена завершилася. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Реставрація тривала з жовтня 2014-го за фінансової підтримки проекту GIZ «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».  Роботи виконувала група реставраторів під керівництвом Олега Янковського.

«Вітраж робив дуже хороший художник, складне моделювання самого скла, підбір палітри просто унікальний. Він ніби і простий, але відсувається смак класного художника підбором палітри», – зазначив реставратор Олег Янковський.

Вітраж2Спершу було зроблено детальний опис з картуванням пошкоджень, на основі чого розроблено концепцію реставрації та укладено супровідну документацію. На щойно завершеному першому етапі львівські фахівці реставрували всю верхню, частково збережену частину вітража, що складається з близько 1000 окремих елементів, різних за своєю формою, кольором і структурою.

При цьому вони демонтували всі елементи, розклали на деталі й очистили їх, а

відсутні елементи реконструювали за історичними фотографіями. Тоді кольорові скельця наново з’єднали свинцевими спайками. Стабілізований вітраж закріплено у відремонтовановану металеву раму.

Реставрацію, монтаж та ущільнення здійснювали за допомогою традиційних

матеріалів і технологій. Так, наприклад, втрачені скляні елементи потрібного кольору виплавляли індивідуально і встановлювали на льняну замазку, аналогічну оригінальній.

«В результаті реставрації цінний вітраж засяяв новим блиском і був врятований від повного зникнення. Великим викликом стане запланована на наступні місяці реконструкція втраченої нижньої частини вітража, яка наразі засклена тимчасово. Незважаючи на всі пошуки – зокрема й у польських архівах, – наразі не вдалося знайти відповідних історичних документів чи ескізів. Однак у тісній співпраці з усіма львівськими відповідальними особами буде знайдено гідне цього витвору рішення», – зазначили у Німецькому товаристві міжнародної співпраці.

«Цим проектом ми б дуже хотіли активізувати самих мешканців цього будинку,

адже ініціатива відреставрувати цей вітраж була ззовні. І було б добре, якби мешканці висловили ініціативу якось цьому сприяти, адже від цього залежить якість їхнього житла. У Львові є багато будинків, де є вітражі чи інші декоративні елементи, можливо не в такому розмірі і не в такій формі, але вони є і їх потрібно зберігати»,  – наголосила керівник проекту GIZ у Львові Іріс Гляйхман.

Унікальний 11-метровий вітраж, що займає всю сходову клітку, має велику художню цінність. Створений він був у 1910-1911 роках краківською фірмою Желенського. Стилістично у вітражі поєднуються риси європейського модерну з українськими народними мотивами.

Фото: www.urban-project.lviv.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *