ОСТАННІ НОВИНИ

Незабаром у Львові відбудеться «Чарівна ніч в бібліотеці»

|

12534828-9 травня у Львові відбудеться «Чарівна ніч в бібліотеці». Ініціатива спрямована на поширення польської мови та книги серед дітей польського походження у новаторському відображенні. Ця незвична форма заходу має на меті сприяти налагодженню партнерства між експертами з Польщі і педагогами, котрі працюють у школах з польською мовою викладання, та допомогти батькам відірвати дітей від телевізорів і комп’ютерів, зацікавити їх читанням книг – джерела не лише знань, але й забави та пригод. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

Організовує захід Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові. Співорганізатором є Львівська обласна бібліотека для дітей та Міська громадська бібліотека у Вроцлаві.

Захід відбудеться у Львівській обласній бібліотеці для дітей (вул. Винниченка, 1).

Учасниками заходу будуть діти віком 9-13 років – учні середніх загальноосвітніх шкіл з польською мовою навчання №10 та №24 (м. Львів), №3 (м. Мостиська, Львівська область) та школа в с. Стрілецьке (Мостиський район, Львівська область).

Довідка

Письменники та експерти:

Анна Червіньска-Ридель – музикантка, педагог, ґданська авторка книжок для дітей та молоді на музичну, історичну, суспільну й біографічну тематику.

Авторка ідеї та виконання серії біографічних розповідей для дітей і молоді про видатних поляків (Ф. Шопена, М. Склодовску-Кюрі, Є. Корчака та Ю. І. Крашевского). Авторка Ґданської трилогії для дітей (біографічні розповіді про Я. Гевелія, Г. Фаренгейта та А. Шопенгауера).

На основі її книжки «Тепло-холодно. Загадка Фаренгейта» виникла вистава для дітей. Постановка є новаторським поєднанням театру та дослідної лабораторії, що дозволяє ще більше розбурхати уяву дітей і розбудити в них захоплення науковими експериментами.

Анна Червіньска-Ридель у своїх книгах і оповіданнях пише про людей із власним захопленням, про проблеми дітей, самотність, потребу близькості, розуміння, любові та передусім про музику.

Барбара Космовска – випускниця польської філології в Ґданському університеті, ад’юнкт Філологічно-історичного факультету Поморської академії в Слупську. Коло її наукових інтересів – література позитивізму й література для дітей і молоді.

Славу та популярність їй принесла книжка «Приватна територія» (2001), яка потрапила до списку бестселерів щоденної газети «Rzeczpospolita». Видана у 2002 р. «Буба» здобула головний приз загальнопольського конкурсу романів для дітей і молоді.

Вона є лауреаткою Літературного конкурсу ім. Астрід Ліндгрен, організовуваного Фундацією «ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom» («ABCXXI – Ціла Польща читає дітям») під патронатом Міністра культури та національної спадщини РП.

Барбара Космовска є також автором радіопостановок для дітей та молоді.

Роксана Єнджеєвска-Врубель – закінчила польську філологію в Ґданському університеті та з відзнакою захистила кандидатську дисертацію на тему «Автобіографія в листах. Кореспонденція Казимери Іллаковіч з письменницями».

Лауреатка літературної нагороди ім. Корнелія Макушиньского та конкурсу Найкращої дитячої книги «Кома й крапка» у 2009 році. Вона написала понад двадцять книжок для наймолодших.

Як автор радіопостановок співпрацює з дитячою редакцією Польського радіо. Вона є авторкою текстів, які увійшли до шкільних підручників, а також терапевтичних казок. На основі книжок «Прибулець» і «Кам’яниця» поставлено театральні спектаклі, а на основі серії книжок про землерийку Флорку виник анімаційний серіал «Щоденник Флорки».

У 2007 р. вона отримала бронзову медаль «Заслужений у культурі – Gloria Artis».

План заходу

П’ятниця, 08.05.2015 р.

19.00 – прибуття учасників з опікунами до Львівської обласної бібліотеки для дітей (вул. Винниченка, 1);

19.30 – урочисте відкриття, знайомство з авторами, спільна забава, розподіл дітей на групи;

20.00 – 22.00 – виконання завдань в групах спільно з авторами: малюнки, укладання віршів, міні-вистави;

22.00 – 23.00 – презентація результатів окремих груп, спільна забава;

23.15 – приготування до сну, перегляд фільму на добраніч.

Субота, 09.05.2015 р.

7.00 – прокидання, спільний сніданок;

7.30 – підбиття підсумків, сувеніри на згадку;

8.00 – виїзд учасників.

Корисні посилання: www.lodb.org.ua, www.biblioteka.wroc.pl

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *