ОСТАННІ НОВИНИ

Міста Львівщини з найбільшим показником ВІЛ-інфекції

|

На Львівщині дотепер є міста, де показник поширеності  ВІЛ-інфекції значно перевищує середній по області. Це міста Червоноград, Борислав, Львів, Дрогобич та Стрий. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров`я ЛОДА.

Показник поширеності  ВІЛ-інфекції на цих територіях високий через лідерство міст щодо ін’єкційного вживання наркотиків.

За даними «Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом» у I кварталі 2015 року в області зареєстровано 74 особи з уперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції проти 110 за аналогічний період 2014 року.

Епідемія ВІЛ-інфекції у Львівській області сконцентрована у містах – 71,6% нових випадків ВІЛ-інфекції було зареєстровано серед міського населення, тоді як частка вперше зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції серед сільського населення зросла і склала 28,4%.

У статево-віковій структурі нових випадків ВІЛ-інфекції переважають особи віком 25-49. За статистичними даними спостерігається тенденція до зростання частки випадків захворювань на ВІЛ-інфекцію у віковій групі 15-24 років. Це свідчить про наявність ризикованої поведінки серед молоді.

Продовжується зростання питомої ваги статевого шляху передачі. Натомість штучний (парентеральний) при вживанні ін’єкційних наркотиків шлях передачі склав 27,7%. Тобто намітилася чітка тенденція до зменшення кількості зареєстрованих нових випадків ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН) і відповідно їх частки серед нових випадків ВІЛ-інфекції.

Аналіз шляхів передачі ВІЛ в залежності від статі показав, що у Львівській області чоловіки продовжують інфікуватися переважно при вживанні наркотичних речовин, а жінки – при статевих контактах з ВІЛ-позитивними чоловіками.

Станом на перше квітня 2015 року у Львівській області офіційно зареєстровано 2763 випадки ВІЛ-інфекції, в тому числі 828 випадків захворювання на СНІД та 594 смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. На обліку у закладах охорони здоров’я області перебувають 280 дітей, які народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, з них у 45 діагноз ВІЛ-інфекції підтверджений, в тому числі у 12 дітей стадія СНІДу; ще у 235 дітей діагноз знаходиться у стадії підтвердження; знято з обліку у зв’язку з відсутністю ВІЛ-інфекції 14 дітей.

Фото: tsn.ua