ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура Львівщини ініціює перепровірку комісованих від армії

|

Прокуратурою Львівської області ініційовано проведення перевірок з питань законності надання висновків військово-лікарських комісій щодо осіб, які ухиляються від призову під час четвертої хвилі мобілізації. Відтак, комісованих від армії перепровірять вже нові склади медкомісій. Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомив прокурор Львівської області Роман Федик, передає кореспондент Львівського порталу.

Як поінформував Р. Федик, на Львівщині з часу першої хвилі мобілізації зареєстровано 133 кримінальні провадження за ухилення від призову, а також 9 – за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Уже 7 обвинувальних актів скеровано до суду, по три з них винесено обвинувальні вироки (у т.ч. 1 – з реальною мірою покарання).

«На сьогодні, коли на Сході нашої держави ведуться активні бойові дії, на особливому контролі прокуратури перебуває стан боротьби з фактами ухилення громадян від призову за мобілізацією», – підкреслив він.

Водночас посадовець озвучив низькі статистичні дані придатних до служби призовників і назвав їх реальним ухиленням від призову за мобілізацією.

«Військово-лікарським комісіями Золочівсько-Перемишлянського об’єднаного райвійськкомату лише 2% визнані придатними. Бродівського – 11%, Самбірського 15%, Яворівсько-Мостиського ОРВК– 22%, Сокальсько-Червоноградського ОРВК лише 21% осіб визнані придатними, Жидачівсько-Миколаївського ОРВК – 22,6%, Сколівського РВК – 23%, тощо. Відповідно виникають питання до медичних комісій. Є припущення, що призовники непридатні за корупційною складовою», – повідомив він.

Також, за його словами, через неналежну роботу військово-лікарських комісій ініційовано ряд перевірок. Зокрема результати перепровірки призовників новим складом медкомісії у Жовківському районі засвідчили, що придатними є не 26, а 46% призовників.

Як відомо, подібні перепровірки триватимуть й надалі.

Фото: Львівський портал