ОСТАННІ НОВИНИ

Церкві на Львівщині повернуть унікальне Розп’яття

|

Цієї неділі, 19 квітня, у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що знаходиться у селі Тартаків Сокальського району Львівщини, відбудеться унікальна подія – урочисте повернення до церкви Розп’яття, яке у 1898 році вдячні прихожани подарували о. Омеляну Левицькому, за душпастирства якого в 1875 році побудовано церкву. Урочиста подія розпочнеться о 12 год, поінформували Львівському порталу у прес-службі Генерального Консульстві Республіки Польща у Львові.

В дипломатичній установі зазначають, що ця шляхетна ініціатива повернення Розп’яття до храму належить громадянину Республіки Польща, колишньому польському дипломату – послу, нащадку відомого в Україні та Польщі аристократичного роду – Станіславу Чарториському, який є власником цієї виняткової історичної пам’ятки.

 

«Коли Станіслав Чарториський прочитав напис на пам’ятці, який говорить, що предмет належав саме о. Омеляну Левицькому, вирішив повернути реліквію в Україну – прихожанам с. Тартаків, для яких він стане важливою історичною та релігійною пам’яткою.

Ідею Станіслава Чарториського охоче підтримало Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, яке звернулося з пропозицією проведення урочистого заходу до Його Високопреосвященства Владики Михаїла Колтуна, Правлячого Архиєрея Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ. Звичайно, владика радо відгукнувся на пропозицію польської сторони», – зазначили у прес-службі відомтсва.

Урочиста літургія, під час якої буде передано Розп’яття,  відбудеться за участю доброчинця Станіслава Чарториського, представників Генерального Консульства РП у Львові, духовенства Української Греко-Католицької Церкви та Української Римо-Католицької Церкви, представників місцевої влади, а також місцевих української та польської громад.

«Дана подія підкреслює момент поєднання та дружби українського та польського народів, є також важливим символом солідарності обох народів у скрутний для України час», – додали в консульстві.

Фото: ГКРП у Львові