ОСТАННІ НОВИНИ

Чиновники з міськради допомагають податківцю «віджати» помешкання у львів’янки?

|

21-го березня 2015 року до громадської ініціативної групи «Захист тварин у Львові» (ЗТЛ) звернулася опікун тварин одна львів’янка. Причиною звернення стала дивна поведінка представників ветеринарного відділу Львівської міської ради Олега Юзьківа та Назара Хміля, які завітали до місця її проживання перевіряти санітарний стан під’їзду особняка, у частині якого, власне, мешкає ця пані. Про це Львівському порталу повідомили громадські активісти «Захист тварин у Львові».

За їхньою інформацією, чиновники у супроводі дільничного, не залучивши представників санітарно-епідеміологічної станції, зробили висновки, що стан приміщення не відповідає санітарним нормам і поспіхом склали акт. Наслідком такої «експертизи», як зазначають активісти, мала би стати адміністративна комісія і накладення штрафу з подальшою конфіскацією тварин.

«Ситуація типова, – каже Юрій Микитюк, представник групи ЗТЛ, – сусід цієї львів’янки – відома персона, полковник податкової міліції. Протягом тривалого часу він усіма можливими шляхами намагається виселити жінку з її помешкання та заволодіти частиною будинку, що їй належить. Тому поведінка чиновників ветеринарного відділу Юзьківа та Хміля викликає численні питання. На нашу думку, ситуацію має дослідити прокуратура. Можливо, ми маємо справу з корупційними діями». «Ветеринари» з міської ради не тільки не долучили до перевірки компетентні служби. Акт перевірки чиновники склали таким чином, що розібрати написане практично неможливо. «Я особисто перевіряв стан утримання восьми собак, – каже Орест Залипський, представник організації Еко Zахист, – не лише у під’їзді чисто та охайно, всі тварини мають щеплення та ветеринарні паспорти. Більш того, сусіди жінки, що мешкають з нею на одній вулиці, всіляко її підтримують. Вони написали колективного лист на захист цієї пані до Львівської міської ради».

 Результатом втручання захисників тварин та взаємодії з відповідними службами стало рішення про проведення найближчим часом комплексної перевірки приміщення під’їзду. До процесу будуть залученні представники санітарно-епідеміологічної служби та громадськості.

«Вкотре ми стикаємося з кричущим непрофесіоналізмом серед чиновників, – каже Наталя Вишневська, представник групи ЗТЛ, – читати «перли» з акту, який уклали працівники ветеринарного відділу, без сміху неможливо. Наприклад, серед порушень, які зазначили в документі ці «фахівці» є й такі (цитую): «Виявлено шерсть собак на килимках». Так, у собак є шерсть…

Хочу наголосити, пані А., опікун, дала прихисток 8-ом тваринам, які раніше бігали вулицями міста. Серед них є собаки-інваліди. Вона годує їх, доглядає за ними та дотримується порядку. І в цій ситуації чиновники ветеринарного відділу чинять тиск на людину, що може призвести до втрати нею житла». Зоозахисники закликають «уповноважених експертів» з ветеринарного відділу спрямувати свою енергію у корисний напрямок і докласти зусиль для вирішення справді критичних для міста питань.

 Наприклад, вже більше року у центрі Львова перманентно перебувають жебраки з тваринами – біля Оперного театру, на вулиці Дорошенка, на проспекті Свободи, біля готелю «Львів». Така діяльність – це не просто неприємний вигляд та незручності. Це один із видів кримінального шахрайства. Жінки середнього віку, замотуючись у лахміття і вдаючи літніх бабусь, цинічно користаються з людської доброти до тварин. Насправді ж, аби цуценята сиділи тихо, їх напоюють горілкою. Неодноразово волонтери, захисники тварин та просто небайдужі львів’яни відбирали собак у жебрачок та виходжували їх власноруч. Але тварини, що залишаються у руках злочинців, через відсутність хоча б мінімального догляду вже за кілька днів доходять до повного зневоднення й виснаження. Активісти стверджують, що нормативних підстав для боротьби з цим ганебним явищем є достатньо.

 «Жебраків можна притягти до відповідальності за порушення ветеринарних правил, за шахрайство, за жорстоке поводження з тваринами. Тим часом працівники ветеринарного відділу міської ради, яких ми утримуємо за наші податки, і які мають займатися цією проблемою, уперто її ігнорують. Імовірно, виявлення «шерсті собак на килимках» в під’їзді особняка є більш нагальною роботою для Олега Юзьківа і Назара Хміля», – додають у групі ЗТЛ.