ОСТАННІ НОВИНИ

Як не захворіти на грип навесні

|

Сихівський відділ Львівського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області нагадує про профілактику гострих респіраторних вірусних інфекцій. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Грип — це різновид гострої респіраторної вірусної інфекції, яка, зазвичай, розглядається окремо від інших захворювань цієї групи. Грип відрізняється від інших інфекцій особливо важким протіканням, наявністю ускладнень. Може призвести і до смертельних наслідків.

Грип небезпечний своїми ускладненнями. Саме тому найбільшому ризику при захворюванні на грип піддаються малі діти, люди похилого віку і ті, які страждають хронічними захворюваннями серця й легенів. У таких хворих спостерігається загострення хронічних захворювань: бронхіальної астми й хронічного бронхіту, серцево-судинних захворювань, захворювань нирок, порушення обміну речовин тощо.

При вагітності грип здатний серйозно зашкодити дитині, особливо на ранніх етапах розвитку, що може призвести до викидню чи передчасних пологів. На ослаблений грипом організм матері часто сідає бактеріальна інфекція, яку можна лікувати антибіотиками.

Саме тому люди з групи ризику мають, насамперед, використовувати будь-які засоби профілактики. При важкому перебігу хвороби часто виникають необоротні поразки серцево-судинної системи, дихальних органів, центральної нервової системи. Грип провокує захворювання серця й судин, пневмонію, трахеобронхити, менінгоенцефаліти.

За даними Всесвітньої організації здоров`я, ГРВІ можна вважати найпоширенішими недугами. Вони сягають 90% всіх випадків інфекційних захворювань.

Гострі респіраторні вірусні інфекції поступово підривають серцево-судинну систему, скорочуючи на кілька років середню тривалість життя.

У хворого за кілька днів з’являється підвищена температура тіла, почервоніння горла, кашель і біль голови. Найпоширенішим респіраторним захворюванням є нежить (гострий риніт), який викликає низку родинних вірусів – риновіруси. Після одужання всі ці симптоми зникають і не залишають жодних слідів.

Лікування, в основному, проводять вдома, госпіталізації підлягають тільки хворі з важким перебігом грипу. Хворим призначають постільний режим, легкозасвоювану вітамінну їжу з достатньою кількістю рідини.

Для лікування застосовують: ремантадин (на вірус групи А), протигрипозний імуноглобулін, препарати інтерферону. З метою профілактики, необхідно вживати полівітамінні препарати, екстракт елеутерококу, та проводити загартування організму.

Специфічна профілактика полягає у проведенні вакцинації. Вакцину, перш за все, слід вводити особам із підвищеним ризиком ускладнення. Вакцинацію необхідно проводити за 2 місяці до початку епідемії. Але слід пам’ятати, що вакцина ефективна тільки проти певного типу вірусу.

Екстрену профілактику проводять у період епідемії грипу. Досить ефективною вважається профілактика, яку застосовують після появи першого хворого в сім’ї або серед співробітників.

У перші дні захворювання на грип потрібні: тепло, гарячий чай з лимоном чи малиновим варенням, тепле молоко, легка негостра їжа, вітаміни. Можна приготувати полівітамінний настій шипшини, який має бактеріоцидну, дезинфікуючу властивість та підвищує опірність до інфекцій.

Відчувши слабкість та погане самопочуття, обов’язково викличте лікаря і дотримуйтесь строгого постільного режиму.

Ілюстрація: 24tv.ua