ОСТАННІ НОВИНИ

Ціни на імпортні ліки аптеки «накручують» до 600%

|

Працівники Львівського територіального відділення встановили, що деякі лікарські препарати, які реалізуються в аптеках, мають необґрунтовану торговельну націнку до 600%. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив голова Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Андрій Басараба, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

А.Басараба розповів, що останнім часом до їхнього відомства все частіше звертаються жителі Львівщини з проханням перевірити обґрунтованість цін на окремі лікарські засоби. Відтак, працівники АМКУ провели дослідження і з’ясували, що основні імпортери, які завозять ліки в Україну, ймовірно змовилися між собою. «Є інформація, що деякі з ліків мають реальну торгівельну націнку – до 600%», – наголосив А.Басараба.

Він також повідомив, що Антимонопольний комітет надав імпортерам рекомендації привести ціни до економічно обґрунтованих, а також зменшити кількість посередників між виробниками та кінцевими реалізаторами. «Адже АМКУ має багато підтверджених фактів, коли ціни виробників ліків, перетнувши кордон України, в рази стають більшими», – сказав чиновник.

Голова Львівського відділення АМКУ також зауважив, що в даному випадку не можна оминати й державних бюрократичних перепон, які теж впливають на зростання вартості ліків. «Мова йде про сертифікацію, атестацію, реєстрацію, імпортні мита, тощо. Це питання АМКУ досліджував, має свою думку щодо цього і готовий з Міністерством здоров’я працювати над тим, щоб зменшити вартість ліків», – додав він.