ОСТАННІ НОВИНИ

Історики показали та розповіли чим цінний новознайдений архів ОУН (фото)

|

Історики та архівісти Центру досліджень визвольного руху розпочали опрацьовувати новознайдений архів Служби безпеки ОУН. Серед документів — некрологи, протоколи допитів, вишкільні матеріали, інформаційні листівки тощо, більшість з яких 1945-1949 років. Про це Львівському порталу повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

Бідон з документами пролежав в землі 66 років, його випадково виявили 17 березня в Козівському районі на Тернопільщині та передали в Архів Центру досліджень визвольного руху.

«Тут є відомості про більше 100 осіб, загиблих повстанців. Загалом документи дуже гарно збереглися, що рідко буває в таких випадках. Вони посортовані, пронумеровані, акуратно складені, очевидно ними займався якийсь повстанський архівіст. Газети, в які загортали пачки з документами, датуються осінню 1949 року, тому швидше за все саме в цей період і закопали в землю бідон з архівом», – каже керівник Архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

 

Як розповів директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, повідомлення про схожі знахідки з’являються близько п’яти разів на рік, але не так часто вони потрапляють до рук істориків.

 

«Для дослідників-науковців це безцінний матеріал. Кожна знахідка стосується історії визвольного руху на локальній території, її окремого аспекту. Чим частішими є подібні знахідки на локальному рівні – тим більше в науковців шансів відтворити чи реконструювали об’єктивнішу картину подій, зрозуміти її суть та характер, відновити до найменших дрібниць. Адже тут кожна деталь має значення», – переконаний історик.

Цінною ця знахідка буде не лише для науковців, але й для нащадків членів ОУН.

 

«Родичі повстанців зацікавлені в установленні обставин смерті, діяльності у підпіллі чи долі своїх близьких. Особливо якщо хтось у підпіллі загинув. Таку інформацію можна знайти тільки в новознайдених документах, розкрити чимало таємниць людських доль», — розповів Руслан Забілий.

Після опрацювання документів архівістами та реставраторами, їх відсканують, опишуть та викладуть у вільний доступ в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

У квітні минулого року була схожа знахідка у Бережанському районі на Тернопільщині. Тоді відкопали бідон з близько тисячею документів Служби безпеки ОУН, найважливішими з яких були некрологи повстанців. Ці документи відновлють в реставраційній лабораторії ЦДВР та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».