ОСТАННІ НОВИНИ

Як виглядатиме площа Святого Юра у Львові

|

У мережі Інтернет з’явилася відредагована версія концепції проекту пам`ятника Митрополиту Андрею Шептицькому, а також реконструкції площі Святого Юра. Такі дані було опубліковано на сайті monument-lviv.blogspot.com. Про це інформує кореспондент Львівського порталу.    

За даними фахівців, складені містобудівні умови функціонування Площі Святого Юра на початку XXI ст. – не відповідають вимогам сьогодення як у формуванні середовища головного підходу до Собору Святого Юра, так і при проведенні масових заходів у відпустові часи на Свято-Юрській Горі. Найбільш деструктивним, дисгармонійним елементом Площі й ансамблю Святого Юра – є існуюча автомобільна дорога, що проходить біля самого входу до комплексу Собору, – що диктує необхідність проведення радикальної реконструкції планувальної структури території Площі і скверу на ній.

 

Простір площі святого Юра розкривається до південного сходу і півдня, до історично-складеної забудови – навчальних корпусів НУ «Львівська Політехніка» і житлового кварталу, що півколом обіймають Площу і задають її параметри. Середовище Площі, в ореолі Собору Святого Юра – ландшафт Свято-Юрської Гори (елемент Головного Європейського вододілу), орієнтація по сторонах світу, існуючі зелені насадження, транспортні й пішохідні  потоки і т.п. – задають її архітектурно-планувальне рішення, а також її композиційне ядро – єдине місце для розміщення Пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому.

Для створення Площі перед Собором Святого Юра , проектом передбачено перенесення траси автомобільної дороги на відрізку від вул. Листопадового Чину до вул. Митрополита Андрея ближче до навчальних корпусів НУ «Львівська Політехніка». Даним рішенням оптимізується організація транспортного і пішохідного руху: влаштовуються пішохідні переходи через проектовану дорогу (один з них – світлофорний перехід), велодоріжки, зупинка громадського транспорту, автомобільна автостоянка і ін.

Транзитний проїзд через площу з вул. Озаркевича – ліквідовується; вулиця стає пішохідною (узвіз), з можливістю проїзду обслуговуючого транспорту.

Із зміною траси проїжджої частини – планувальна структура Площі стає просторово цілісною,значно збільшується пішохідна зона перед входом до комплексу Собору Святого Юра, існуючі дерева  максимально зберігаються і стають органічною складовою Площі.

Напрями головних підходів до Собору формуються  головними композиційними осями – зі сторони вулиць Устияновича, Листопадового Чину, Митрополита Андрея й вул. Шептицьких, на яких передбачено влаштування місць для відпочинку, розміщення паркових лавок, питтєвих фонтанчиків, ліхтарів зовнішнього освітлення,  ландшафтних композицій і ін.; серед існуючих зелених насаджень передбачено влаштування сучасного дитячого майданчика.

 

Інвентаризація існуючих зелених насаджень проведена спеціалістами Ботанічного саду Національного Лісотехнічного Університету. Під проектовану дорогу попадає (під реконструкцію – вирубка і пересадка) деревно-чагарникові рослини, з них: 10 – в доброму стані, 26 – в задовільному стані (хворі), 15 – в незадовільнму стані (сухостої). Проектом передбачена кількість нових зелених насаджень – до 100 деревно-чагарникових рослин.

Пам`ятник Митрополиту Андрею Шептицькому запроектований на гранітному стилобаті, і орієнтований на південний схід.

– Статуя Митрополита (бронзове литво) – висотою 3,6м.

– Загальна висота композиції – до 5,8 м. (з базисною частиною в  камені)

– Стилобат пам`ятника – включення елементів граніту полірованого, коричнево-охристого відтінків.

– Замощення  площі, алей  – комбіноване: природній камінь, плити ФЕМ сіро-охристі, коричневі відтінки

– Озеленення території – хвойні і листяні зелені насадження, стрижені і декоративні кущі, квітники.

Відредагована версія концепції проекту пам`ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у Львові. 2015 рік

Відео: Monument Lviv

Фото: monument-lviv.blogspot.com.