ОСТАННІ НОВИНИ

Територіальній цілісності України загрожують бойовики, а не статус Донбасу – експерт

|

Швидко розв’язати проблему окупованого Криму і Донбасу неможливо. Тому влада змушена приймати непопулярні рішення. Про це в коментарі Львівському порталу повідомив виконавчий директор Центру суспільних відносин та політичний експерт Євген Магда.

«Які б не приймались сьогодні закони, але швидко розв’язати проблему Криму і окупованого Донбасу неможливо. Відтак необхідно говорити про ширші тактичні дії, які варто поєднувати зі стратегією відновлення українського впливу на Донбасі. Також слід зважати, що Україна, на відміну від бойовиків, є членом міжнародної спільноти. Ми не можемо дозволити розкидатися своїми зобов’язаннями. Тобто, якщо у рішеннях Мінських угод передбачено «особливий статус», то Україна повинна це виконати», – говорить експерт.

На думку Євген Магди, процес врегулювання ситуації на Донбасі буде важким та побоюватись потрібно не особливого статусу, а дій бойовиків.

«Не потрібно драматизувати нинішню ситуацію, а слід усвідомлювати, що процес врегулювання ситуації на Донбасі буде важким і можливо доведеться для цього ухвалювати й інші непопулярні рішення. Але на сьогоднішній момент говорити про те, що рішення Ради якось загрожують територіальній цілісності України більше, аніж дії бойовиків не варто. Натомість треба звернути увагу, що для балансу вимог президента та парламентаріїв Радою ухвалено не лише закон «про особливий статус», а й постанова про оголошення територій, які непідконтрольні українській владі – окупованими. Це певний політичний компроміс позиції. Окрім того, новий закон вступить в свою силу лише тоді, як з України будуть виведено іноземні війська. А коли це станеться, то говорити про існування самопроголошених республік уже не буде підстав», – переконаний експерт.

Раніше Львівський портал повідомляв, що президент України Петро Порошенко підписав Закон № 256-VIII «Про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Також нагадаємо, що 17 березня Верховна Рада прийняла зміни до законів про особливе самоврядування на окремих територіях Донбасу.

Фото: Facebook