ОСТАННІ НОВИНИ

В яких українських містах найкраще буде видно сонячне затемнення

|

20 березня відбудеться повне сонячне затемнення, яке можна буде спостерігати і в Україні. Про це повідомляє український Гідрометцентр на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, передає Погляд

«20 березня 2015 року відбуватиметься повне сонячне затемнення, яке можна буде спостерігати на півночі Атлантичного океану та в Арктиці. Часткове затемнення буде видно в Європі, Україні та західній частині Росії, а також частково в північній Африці», — сказано в повідомленні Гідрометцентру.
Гідрометцентр зазначає, що до смуги повної фази потрапляють Фарерські острови та архіпелаг Шпіцберген.
Повідомляються також масштаби і час затемнення у чотирьох містах України:

Львів — 59% о 9:58

Одеса — 43% о 10:04

Київ — 52% о 10:08

Донецьк — 39% о 10:17. 

Як інформував Львівський портал, директор Астрономічної обсерваторії ЛНУ імені Івана Франка Богдан Новосядлий пояснив, чим затемнення 20 березня є цікавим.

«Це затемнення цікаве тим, що відбувається впритул до дня весняного рівнодення. Рівно через 12 годин Сонце перетне небесний екватор і перейде в Північну частину півкулі і в нас почнеться астрономічна весна. Це відбудеться 21 березня, о першій годині 31 хвилині за київським часом», – розповів Богдан Новосядлий.

Спостерігати затемнення Сонця львів’янам радять тільки через грубе затемнене скло приблизно такої ж товщини як в масках електрозварювальників, і в жодному разі не через затемнену пластмасу. Тоді буде добре видно протікання фаз і це не нашкодить очам.

Також директор обсерваторії спростував інформацію про те, що через затемнення можливе вимкнення електрики не зовсім відповідає дійсності. «Вимкнення електрики може бути не пов’язане з затемненнями, воно пов’язане з сонячною активністю, коли на Сонці відбувається потужні спалахи, це призводить до магнітних бур і це в свою чергу спричиняє аварії на лініях. В останні дні були потужні магнітні бурі, тому не виключено що у найближчі дні можливі такі відключення», – пояснив пан Богдан.
 

Фото: prokosmos.blogspot.com