ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові будують плани порятунку середньої освіти

|

Громадське об’єднання «Пліч-о-пліч заради майбутнього» та фундація «Вища школа професійної політики» зібрали у Львові міжнародний круглий стіл, щоб обговорити проблеми покращення якості середньої освіти. Участь у заході взяли іноземні та місцеві викладачі, передає кореспондент Львівського порталу.

На круглому столі на тему «Якісна середня освіта як запорука успіху України в майбутньому» учасники обговорили стан шкільної освіти в Україні, її сильні та слабкі сторони, шляхи покращення, розвитку та реформування. На думку одного з модераторів зустрічі, президента фундації «Вища школа професійної політики» Олега Востриха, в Україні зараз відбувається дуже багато якісних змін.

 

«Країна вибрала шлях до Європи і треба задуматись, хто буде далі піднімати і реформувати цю країну. Ми зосередились на тому, що мусять вміти молоді люди, які зараз навчаються у школах і які потім підуть в інститути. Звертаємо увагу, в першу чергу, на середню освіту. Саме тому ми і організували такий круглий стіл, на який запросили людей з ближніх до нас країн Європи, де вже пройшли шляхи реформування середньої освіти. Хочемо почути і наших викладачів та чиновників, які розкажуть, куди ми рухаємося», – зазначив О.Вострих.

 

Голова громадської організації «Пліч-о-пліч заради майбутнього» Олена Пономарева пояснила, що круглий стіл саме на тему якісної середньої освіти зібрали тому, оскільки вони цю проблему добре бачать з середини. «Наші школи через неефективне залучення фінансів не мають жодної матеріально-технічної бази. Вчителі у нас принижені, заробітна плата у них така, що вони не хочуть якісно навчати дітей, а це все потім відбивається на якості освіти. Проблем в освіті достатньо, над ними треба працювати. Не треба також боятися батькам і громадськості долучатися до вирішення цих проблем, тоді, можливо, і буде результат», – каже О. Пономарева.

 

Завдяки цій конференції, активісти планують перейняти цінний досвід сусідньої Польщі, аби зробити середню освіту в Україні справді якісною та доступною. Саме тому круглий стіл і відвідала радниця міністра освіти Республіки Польща Ольга Іваняк. Польська чиновниця також переконує, що українська школа повинна бути «більш батьківська». Але додає, щоб повністю реформувати середню освіту, для початку потрібно провести дещо іншу реформу. 

«Україні потрібна адміністративна реформа, тому що вона є початком реформування усіх інших галузей. І якщо у вас вийде децентралізувати адміністрацію, надати більше повноважень адміністративним одиницям, то тоді можна паралельно реформувати школу. Якщо ви хочете в нас перейняти досвід, то, в першу чергу, ви повинні не робити тих помилок, які ми робили, а ми зробили багато помилок і ми їх далі постійно робимо», – підсумувала О.Іваняк.

Підсумком круглого столу має стати створення концепції реформування середньої освіти, яку пізніше запропонують на розгляд парламенту.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *