ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові обговорили імплементацію закону про вищу освіту

|

Кандидат в народні депутати від партії «Народний фронт» та голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич провела учора робочу зустріч із академічною спільнотою Львова, на якій були підняті основні питання щодо імплементації прийнятого Закону «Про вищу освіту», передає кореспондент Львівського порталу.

Зустріч проходила у дзеркальній залі Львівського національного університету ім. І.Франка, на якій були присутні викладачі, проректори, ректори усіх вищих навчальних закладів Львова, а також кандидат в народні депутати від партії «Народний фронт» по 115 мажоритарному округу Іван Васюник, завдяки якому в Україні було запроваджено систему ЗНО.

Під час півторагодинної зустрічі з освітньою інтелігенцією, Л.Гриневич кілька разів наголосила на важливості співпраці з університетами і закликала їх активно долучатися до удосконалення Закону «Про вищу освіту», аби він запрацював. «Одна справа прийняти закон, а інша – щоб цей закон почав працювати. І це більший виклик, ніж написання, а потім прийняття цього закону.

 

Ми зараз повинні привести у відповідність освітнє законодавство, тому зараз надзвичайно інтенсивно триває робота щодо удосконалення цього закону про освіту, який має охопити усе – від дошкілля до освіти дорослих. Тому я прошу вас звертатися і писати про проблеми, які існують, і як вони повинні вирішуватися, – нам потрібні інтелектуальні рішення для країни», – сказала вона.

Л.Гриневич зазначила, що впровадження цього закону буде проходити в три етапи. «На впровадження закону потрібен час. І зараз основний виклик щодо цього запровадження стоїть перед нашим Міністерством освіти і науки. Воно повинно зробити цілу низку підзаконних актів, постанов Кабміну, наказів, порядків. Є затверджений Кабміном перелік таких документів і термін їх виконання. Він дуже важливий, бо на основі прийняття цих документів університети зможуть внести зміни у свої статути і впорядкувати систему управління», – сказала вона.

Голова Комітету з питань науки і освіти зауважила, що ключовий для університетів буде наступний навчальний рік, тому трудові колективи вишів мають запропонувати нові освітні програми, які мають бути відчутними для студентів та викладачів.

«Ці програми повинні розроблені на основі нових стандартів вищої освіти. З цим не можна зволікати і Міністерство має напрацювати шляхом створення різних груп, які будуть відповідати за різні напрямки. Тому я заохочую представників університетів усіляко взяти участь у цьому, щоби представник кожного університету був присутній у кожній з цих груп. Має вестися професійна дискусія по кожній сфері освітньої галузі. Нам важливо, щоб до 1 вересня 2015 року вищі навчальні заклади були готові вже імплементувати Закон «Про вищу освіту», – зазначила Л.Гриневич.

Зі свого боку Іван Васюник також наголосив на важливості втілення Закону «Про вищу освіту». «Втілення цього закону у життя дуже важливе на сьогодні. Це один з масштабних кроків в рамках загальної децентралізації. В даному випадку Міністерство освіти свідомо передає свої повноваження університетам. Автономія це найяскравіша перевага цього Закону. Тож університети будуть повністю відповідати за навчальні плани, за формування якості пропонованих освітніх програм та за питання фінансової достатності. Тому, у тій мірі, в якій вони сформують якісні програми, які забезпечуватимуть викладачі найвищої кваліфікації, в тій мірі їм підтвердять цю кваліфікацію абітурієнти. І рано чи пізно ми зрозуміємо, що наповненість університетів на перших курсах і є мірилом якості цих закладів», – зазначив він.

 

Кандидат в народні депутати вважає, що на сьогодні «університети повинні бути центрами інновацій і не тільки в освіті та науці, вони повинні вносити пропозиції щодо змін у всіх сферах життя».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *