ОСТАННІ НОВИНИ

Канадські медики передали дитячій лікарні Львова сучасне обладнання для операцій на мозку

|

Міська дитяча клінічна лікарня сьогодні отримала новий нейрохірургічний інструментарій – нейроендоскоп фірми «Карл Шторц», вартістю 86 тис. доларів. Цей прилад львівській лікарні передав доктор медичних наук, професор Джеймс Рутка. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Доктор медичних наук, професор, завідувач відділення хірургії Університету Торонто, голова Центру з досліджень пухлин головного мозку SickKids Hospital, член Асоціації нейрохірургів Північної Америки Джеймс Т. Рутка та лікар-психолог, співголова Благодійного фонду «Дітям чорнобиля України» в Торонто Мирослава Ромах перебувають у Львові впродовж двох днів. Сьогодні, 24 вересня, гості оглянули відділення Міської дитячої клінічної лікарні та провели консультації хворих із нейрохірургічною та неврологічною патологіями. А завтра професор Джеймс Рутка візьме участь в оперативних втручаннях дітям із нейрохірургічною патологією.

«Сьогодні нейрохірургічному відділенню дитячої міської лікарні передали унікальне обладнання, якого у нас ще ніколи не було і яке ми на сьогоднішній день не могли би придбати за бюджетні кошти. Це дужа дорога система обладнання, яка дозволяє виконувати складні операції на головному мозку у дітей, чим суттєво покращить якісне надання допомоги. Обладнання буде працювати з першого ж дня», – наголосив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

За його словами, унікальність цього обладнання полягає в тому, що воно дозволить мінімізувати травматизм при виконанні операцій на головному мозку. «Традиційний доступ полягає у трепанації черепа: треба зробити травматичний розріз, видалити частину кістки і через мозок дійти до того патологічного вогнища, яке треба зліквідувати. Ця техніка дозволяє не робити великих травматичних втручань на кістках черепа, завести через невеликий отвір інструментарій в порожнину черепа і до того вогнища головного мозку, де треба зробити оперативне втручання. На екрані з великим збільшенням чітко видно патологічне вогнище. Все це мінімізує травматизм, скорочує терміни операції і післяопераційного періоду, що дуже важливо для дітей. Діти легше переносять операції і швидше повертаються до нормального життя», – розповів головний медик Львова.

Володимир Зуб також повідомив, що професор Рутка сьогодні провів консультації щодо хворих дітей, а завтра він візьме участь в оперативних втручаннях з використанням нового інструментарію для того, щоб проконтролювати правильність дій львівських лікарів.

«Ми працюємо з нейрохірургами, щоб допомогти їм розвинути навики. Один з наборів інструментів, які вони дуже потребували, це набір ендоскопічних інструментів для нейрохірургічних операцій. Ми з радістю даруємо ці інструменти, за підтримки канадського фонду «Дітям Чорнобиля України», у співпраці з лікарнею SickKids Hospital в Торонто.

Для мене це велика радість відвідати цю лікарню і представити повний набір інструментів компанії «Карл Шторц» для нейрохірургічної ендоскопії», – зазначив професор Джеймс Рутка.

«Ці інструменти ми привезли сюди як частину нашого проекту, яким займається SickKids Hospital. Ця лікарня вважається найкращою дитячою лікарнею у світі. Проект створений завдяки українській діаспорі в Торонто. Мета цього проекту – обмін між канадськими і українськими лікарями, щоб молоді українські лікарі приїжджали до нас на стажування, а наші канадські лікарі щороку приїжджали в Україну», – зазначила співголова Благодійного фонду «Дітям чорнобиля України» в Торонто Мирослава Ромах.

Водночас як повідомив завідувач нейрохірургічного відділення Міської дитячої клінічної лікарні Костянтин Біганич, використання цього інструментарію потребуватиме близько 30 дітей на рік, а, можливо, навіть і більше. «Ми зможемо оперувати дітей з гідроцефалією, так званою водянкою головного мозку, з різними утвореннями. Інструментарій дозволяє проводити операції з мінімальною травматизацією мозку», – додав він.

Співпраця між SickKids Hospital (Торонто, Канада) та Міською дитячою клінічною лікарнею триває уже впродовж 2 років. За цей час було проведено Науково-практичну конференцію із майстер-класом по дитячій нейрохірургії (травень 2013 року). В жовтні-листопаді 2013 року лікар-нейрохірург Міської дитячої клінічної лікарні проходив стажування в SickKids Hospital. Зараз триває оформлення документів на навчання ще одного лікаря в листопаді-грудні 2014 року. Також у рамках співпраці, шляхом телемедицини та за допомогою інтернету, постійно проводяться консультації пацієнтів із нейрохірургічною патологією.

Довідка

Нейронендоскоп – це прилад, що поєднує в собі можливість огляду різних внутрімозкових порожнин за допомогою волоконної оптики і роботи в глибині мозку, за допомогою різних інструментів-насадок без трепанації черепа з лікувальною та діагностичною метою.

Нейроендоскопи ідеальні для роботи в шлуночках мозку, заповнених прозорою спиномозковою рідиною. У цих умовах ендоскоп дозволяє хірургові бачити найменші анатомічні деталі і безпечно оперувати. Ендоскопія також застосовується для лікування внутрішньомозкових арахноідальних кіст, видалення мозкових крововиливів.

 Фото: www.neurosurgery.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *