ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні львів’ян цілий день вчитимуть надавати першу медичну допомогу

|

З нагоди Всесвітнього дня невідкладної медичної допомоги, який у світі щорічно відзначають у другу суботу вересня, 12 вересня медики проводитимуть для мешканців Львова майстер-класи з основ надання домедичної допомоги. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Захід відбудеться за підтримки управління охорони здоров’я Львівської міської ради, з ініціативи Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У декількох пунктах міста – площа Ринок, площа перед Оперним, площа Галицька – будуть встановлені намети, де спеціалісти інформуватимуть мешканців щодо роботи медичних служб та навичок надання домедичної допомоги. Акція розпочнеться о 12.00 год.

Зокрема, спеціалісти Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працюватимуть на пл. Ринок у Інформаційно-практичному центрі безпеки міста. Намет благодійної організації «Мальтійська служба допомоги у Львові» буде розташований на пл. Галицькій (біля пам’ятника Королю Данилу). А фахівці Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України проводитимуть навчання на просп. Свободи (перед Оперним театром).

Крім того, всі охочі мешканці зможуть пройти курси з надання першої медичної допомоги у поліклініках і лікарнях Львова.

«Враховуючи нестабільну суспільно-політичну ситуацію в країні, ми повинні мобілізувати активність людей. Ми прийняли рішення на базі поліклінік створити курси першої медичної допомоги. Є група волонтерів, яка вестиме ці навчання. А 12 вересня три професійні інституції з надання невідкладної медичної допомоги проводитимуть майстер-класи у центрі міста. Протягом дня фахівці розкажуть і покажуть, що таке невідкладна медична допомога.

Часто першими очевидцями екстреної події є, зазвичай, громадяни, які не мають медичної освіти. Що робити в таких випадках до приїзду карети швидкої допомоги? Як не панікувати та грамотно діяти у стресових ситуаціях? Як правильно визначити, куди необхідно насамперед зателефонувати та чітко і лаконічно сповістити про екстрений випадок? Хто та як повинен негайно на місці події надавати допомогу хворому чи постраждалим?», – зазначив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

За його словами, головна мета при наданні домедичної допомоги полягає у тому, щоб шляхом проведення найпростіших заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і запобігти розвитку можливих ускладнень. «Ми розуміємо, що у цій справі питання життя чи смерті вирішує кожна хвилини. Саме тому хочемо, щоб основні навички знали всі мешканці міста», – сказав лікар.

Отож, у Львові у дев’яти місцях можна буде засвоювати навики надання першої медичної допомоги.

Майстер-клас з надання домедичної допомоги включає методи визначення зупинки дихання та серцевої діяльності, навики з проведення серцево-легеневої реанімації, прийоми зупинки кровотечі, техніку накладання джгута та пов’язок, правила іммобілізація при травмах, забезпечення власної безпеки у вогнищі ураження та ін.

 

Табл.1

 

п/п

Назва закладу охорони здоров`я

Фактична адреса

Місце проведення навчання,

№ кабінету

День тижня та година проведення

Телефон для запису на навчання

1.

Комунальна 1-а міська клінічна лікарня

ім. Князя Лева

 

м. Львів, вул. Г. Мазепи, 25

Поліклінічне відділення № 2,

І-й поверх, актовий зал

 

Щовівторка та щоп’ятниці

з 16.00 год. до 18.00 год.

 

252-29-28

252-51-29

м. Львів, вул. Лемківська, 28

Поліклінічне відділення № 1,

3-й поверх, каб. № 41

Щовівторка та  щочетверга

з  13.00 год. до 15.00 год.

252-45-25

2.

Комунальна 4-а міська клінічна лікарня

м. Львів, вул. Стецька, 3

ІІІ-й поверх, актовий зал

Щовівторка та щочетверга о 16.00 год.

260-20-07

3.

Комунальна 2-а міська поліклініка

м. Львів, вул. Симоненка, 4

0-й поверх, актовий зал

Щопонеділка з 16.00 год. до 18.00 год. та щосереди з 12.00 год. до 14.00 год.

263-23-63

4.

Комунальна 4-а міська поліклініка

м. Львів, пр. Червоної Калини, 68

ІІ-й поверх, каб. № 214 (кабінет ЛФК)

Щовівторка з 16.00 год. до 18.00 год та щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год.

222-23-12

м. Львів, пр. Червоної Калини 57

ІІ-й поверх, каб. № 225 (ординаторська)

Щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год.

222-37-17

5.

Комунальна 5-а міська клінічна поліклініка

м. Львів, вул. Виговського, 32

I-й поверх, актовий зал

Щовівторка та щочетверга з 12.00 год. до 14.00 год.

262-70-55

6.

Комунальна 6-а міська поліклініка

м. Львів, вул. Медової Печери, 1

VI-й поверх, актовий зал

Щовівторка та щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год.

251-46-87

251-46-89

м. Львів- Винники,

вул. Галицька, 15

І-й поверх, каб. № 2

Щовівторка та щочетверга з 16.00 год. до 18.00 год.

296-01-47

296-01-44

 

Довідка

Всесвітній день невідкладної медичної допомоги відзначають щорічно у другу суботу вересня з 2000 року. Ініціаторами його проведення виступають національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Домедична допомога – невідкладні дії та організаційні заходи, спрямовані на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров`я, що здійснюються на місці події особами, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов`язками повинні володіти основними практичними навичками з рятування та збереження життя людини, яка перебуває у невідкладному стані, та, відповідно до закону, зобов`язані здійснювати такі дії та заходи. (Ст. 1 Закону України «Про екстрену медичну допомогу).

Невідкладний стан людини – раптове погіршення фізичного або психічного здоров`я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров`ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин (Ст. 1 Закону України «Про екстрену медичну допомогу).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *