ОСТАННІ НОВИНИ

На «Форумі видавців» презентують перевидання «Апостола» та «Букваря» Івана Федорова

|

Цей рік є ювілейним роком видання «Апостола» та «Букваря», яке здійснив у Львові 1574 року першодрукар Іван Федоров (Федорович). Комплексний проект відзначення культурних здобутків і спадщини першодрукаря для національної та світової культури на честь 440-річя ініційований благодійним фондом імені Б.Г. Возницького та Львівською національною галереєю мистецтв імені Б.Г. Возницького. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі фонду Б.Г. Возницького.

Цим гуманітарним просвітницьким проектом передбачено:

1) завершення тривалих досліджень імовірних останків Івана Федорова (більше 40 років) християнським похованням,

2) факсимільне перевидання першодруків «Апостола» та «Букваря»,

3) відновлення надгробної плити. Наскрізною лінією гуманітарного проекту, присвяченого першодрукареві Івану Федорову (Федоровичу), є утвердження українського суспільства на фундаментальних гуманістичних засадах та загальнолюдських цінностях.

Перевидання «Апостола» та «Букваря» дає можливість пересічній людині тримати в руках знаменний для українців першодрук, що дуже важливо для повернення традиції в усіх проявах особистого, родинного, громадського життя поводитися відповідно до засад Христової науки, шанувати історичну спадщину та національні святині.

Над створенням факсимільного видання «Букваря» та «Апостола» працювали фахівці Львівської національної наукової бібліотеки України імені В.Стефаника, Львівської Української Академії Друкарства, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького. Для факсимільного перевидання «Букваря» благодійному фонду імені Б.Г. Возницького бібліотекою Хоутон Гарвардського університету надана електронна копія першодруку.

Проект отримав велику прихильність та благословення від християнських релігійних спільнот України – (УГКЦ, УАПЦ, УПЦ (КП), УПЦ (МП), РКЦ). Схвалення і підтримку отримали ініціативи проекту від Міністерства освіти та науки, Міністерства культури України, української громадськості.

Фото: biblioteka89.blogspot.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *