ОСТАННІ НОВИНИ

Чеченці, які просять притулку в Україні, насправді їдуть воювати з росіянами та «кадирівцями»

|

Чеченці із Австрії їдуть воювати в Україну проти росіян та «кадирівців». Про це пише видання Європейська Україна з посиланням на австрійське видання Die Presse.

Про чеченців, які їдуть в Україну воювати, австрійському виданню повідомив колишній командир спецназу Республіки Ічкерія Магомеда Шамаева, який користується авторитетом серед діаспори.

За словами Шамаева, його земляки приходили і говорили йому про наміри їхати в Україну на війну. «Частина з них вже виїхали. Три тижні тому теж приходили», – говорить Шамаєв.

Цю інформацію також підтверджує колишній депутат парламенту Чеченської Республіки Ічкерія Хусейн Ісханов. Зараз він живе в Австрії і очолює «Демократичне об`єднання чеченців».

«Доля України – головна тема всередині діаспори. Я, наприклад, теж говорю чеченської молоді: якщо хочете десь воювати, то їдьте не в Сирію, до якої нам немає ніякого діла, а в Україну », – сказав виданню Ісханов.

На війну на Донбас в першу чергу їдуть люди, які вже мають бойовий досвід, набутий за часів війни в Чечні. Їх мотивація: захистити Україну і помститися Путіну за війни на їх рідній землі. А також відплатити найманцям Рамзана Кадирова.

В цей же час видання пише, що чеченці з Австрії становлять не більшу частину від кількості іноземців, які беруть участь в боях на Сході України. Найбільше вихідців з Чечні їде на Донбас з Данії. Саме тут колишній польовий командир Іса Мунаєв створив так званий «Міжнародний миротворчий батальйон», в який входять більше 300 чеченців.

Варто зауважити, що останнім часом на західному кордоні таки почастішали випадки звернень вихідців з Чеченської Республіки із заявами про надання статусу біженців в Україні. Зокрема, як розповіли Львівському порталу джерела у Держприкордонслужбі, учора через пункт пропуску «Шегині» в Україну окремо прибули двоє вихідців з Чечні. Один був громадянином Бельгії, інший – Росії. На кордоні вони заявили клопотання про надання статусу біженців в Україні. Чоловіки зазначили, що є вихідцями з Чеченської Республіки, а власні наміри пояснили постійними політичними переслідуваннями з боку представників російської діаспори. За результатом попереднього розгляду звернення, прикордонники пропустили цих чоловіків через державний кордон, також проінформували та передали їх працівникам міграційної служби.

Джерело Львівського порталу зазначає, що це уже не перший випадок, коли вихідці з Чечні просять притулку в Україні.

Нагадаємо, як уже писав Львівський портал, 3 вересня у цей же пункт пропуску прибули двоє вихідців Чеченської республіки. На паспортний контроль вони надали документи осіб без громадянства, видані Австрією, та попросили надати їм статусу біженців в Україні.

Ще один чеченець з такими ж намірами прибув з Австрії в Україну наприкінці серпня. У всіх випадках чоловіки повідомляли прикордонникам, що їдуть в Україну через переслідування російськими громадянами.

Фото: time2go.com.ua 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *