ОСТАННІ НОВИНИ

Країни-члени Радбезу ООН є найбільшими порушниками міжнародного права – юрист

|

 Доцент кафедри міжнародного права ЛНУ ім. І. Франка Володимир Лисик вважає, що Україна повинна сама себе захистити від агресії Росії і нарешті відреагувати на випадки незаконно використання зброї зі сторони проросійських бойовиків та російських військ. Про це він сказав сьогодні у програмі громадського мовлення Львівського прес-клубу – «Прес-клуб-ГІТ», передає кореспондент Львівського порталу.

«Ми змовчали, коли Росія захопила Крим. Змовчали, коли терористи захопили Донбас. Тепер кордон масово перетинає російська бронетехніка і особовий склад ЗС РФ – ми теж мовчимо. Україна з тим по суті нічого не робить.

На сьогодні складається така ситуація, що якщо ми самі себе не захистимо, то ніхто нас не захистить. І мені видається, що ми маємо діяти, використовуючи і норму міжнародного права, і силу», – сказав В.Лисик.

Водночас правник зазначає, що будь-яке право, у тому числі міжнародне, є дуже поганим інструментом проти сили. Адже воно діє як правило тоді, коли силу уже застосували. Такі приклади, за його словами, були під час Першої і Другої Світових війн. «Зараз ми переживаємо дуже цікавий момент в історії, коли Росія перестала зважати на міжнародне право. Таку ситуації ми спостерігали під час Першої і Другої Світових війн, коли одна-дві держави переставали зважати на міжнародне право і це призводило до глобальних війн», – розповів він.

Юрист вважає, що міжнародне право може пережити таку кризу лише в тому випадку, коли буде створена нова система безпеки. «Можливо це буде не через п’ять років, але в перспективі з’явиться система, яка буде забезпечувати юридичну обов’язковість норм міжнародного права. Бо те, що є сьогодні – воно побудоване для іншого світу. Воно було спроектовано під час Другої Світової війни для двох провідних держав, яким було не вигідно порушувати ці норми. На сьогодні ситуація змінилася, ми маємо світ, де вже немає тих двох-трьох провідних держав. Більше того, ті держави, які є постійними членами Ради Безпеки ООН і повинні дотримуватися цих норм – вони є найбільшими порушниками», – зазначив Володимир Лисик.

Більше того, він вважає, що ООН себе відживає в плані самої структури забезпечення діяльності Ради Безпеки. «Цей механізм уже не ефективний, це видно на нашому прикладі. Фактично можна привести лише два-три випадки, коли цей механізм працював як треба. Один з них – це ситуація в Іраку, де вони навели порядок», – сказав експерт.

В.Лисик додав, що Росія сама собі копає яму, адже сусідні країни, які межують з нею, за тим же принципом можуть висунути територіальні претензії до неї. «Справа в тому, що в міжнародному праві є один з територіальних принципів – цілісності та непорушності кордонів. В 19785 році держави гарантували, що кордони в Європі, які є, будуть визнаватися. Спершу СРСР, а потім Росія цей акт підтвердили. Якщо Росія від цього відмовиться, то Китай зможе висунути територіальні претензії щодо Сибіру, Японія – щодо Курил, Сахаліну, і так далі. Відповідно Росія створила прецедент, коли за допомогою банальної сили сусідні країни зможуть відібрати територію. Чим би не апелювала Росія, вона порушує норми міжнародного права, перекручуючи факти», – сказав він. 

Фото: ТСН 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *