ОСТАННІ НОВИНИ

Троє жителів Львівщини привезли військовим безпілотники власного виробництва (фото)

|

Троє жителів Львівщини згуртувалися довкола ідеї допомогти українській армії. Нещодавно авіалюбителі Валерій, Ярослав та Володимир представили військовослужбовцям окремої аеромобільної бригади варіанти безпілотних апаратів, які можна використовувати для розвідки місцевості.

Про це Львівському порталу повідомили в Регіональному медіа-центрі МО України.

 

«Ідея створення БПЛА-розвідника не виникла спонтанно, — розповідає досвідчений авіалюбитель Валерій. — До дій нас спонукав телесюжет, як у Дніпропетровську активісти запропонували армії безпілотник власного виробництва, який коштує удвічі дешевше за іноземні аналоги. Але ми, у свою чергу, придумали як зі звичайного, можна сказати іграшкового, літака зробити недорогу розвідувальну машину».

 

Як пояснив ентузіаст, для цього потрібно прилаштувати на безпілотний літак спеціальну відеокамеру і налагодити передавання відеосигналу.

Тим більше, що чоловіки вже давно випробували дану схему на серійних авіамоделях (БПЛА).

«Модель, яку ми запропонували армійцям називається «Хантер», — розповідає Ярослав. — Цей літак може підніматися у повітря на висоту до 3,5 км, а дальність польоту до 20 км»

За словами винахідників. крейсерська швидкість такого літака — 70 км/год. Заряду акумулятора вистачає на 2,5 години перебування у повітрі. Аеродинамічні якості літального апарату дозволяють здійснювати політ у режимі планера і він має систему автоматичної стабілізації, тож керувати ним неважко. На «борту» можна розмістити модулі GPS та автопілота. Це дозволить йому летіти за заздалегідь заданим курсом на визначеній висоті та швидкості і повертатися на місце старту. Відеокамера передає інформацію в режимі реального часу на пульт оператора – це координати та відеозображення. Також зняти інформацію можна після польоту з накопичувача.

 

До речі, таких камер можна прилаштувати декілька. Отже, як бачимо, параметри літального апарату дозволяють здійснювати ефективну розвідку на значну відстань.

На запитання, чи можна збити такий БПЛА, Володимир пояснив, що це дуже складно, адже розміри літака невеликі (розмах крил до 1,8 м) і швидкість польоту для прицілювання значна. Тим більше, що корпус БПЛА виготовлений з пінопласту і не боїться влучання зі стрілецької зброї. А під час демонстрації польоту, він підняв літак на висоту 400 метрів (оптимальна висота для прийнятної якості зображення відеокамери) і поки не вказав, де у небі перебуває літак, ніхто не зміг його побачити. Всі переконалися, що влучити у ціль таких розмірів практично неможливо. А щоб його збити — потрібно пошкодити акумуляторну батарею, або електронний блок керування.

Звичайно, що не кожен з військових зможе керувати таким БПЛА. Для цього потрібні специфічні знання та навички. Перед передачею в підрозділ визначені кандидати мають пройти навчання.

Активісти запевнили, що для підготовки операторів двох тижнів цілком достатньо. Як пояснили авіалюбителі починати потрібно з роботи на комп’ютері. Спеціальні програми-симулятори допомагають здобути первинні навички пілотів. Потім – пілотування простіших моделей і насамкінець – безпосередньо розвідувального дрону. У кандидати операторів БПЛА підійдуть бійці, які знаються на аеродинаміці, топографії і комп’ютерній техніці, а простіше, ті, які знайомі із комп’ютерними авіасимуляторами.

 

«Такі літальні апарати на передовій нам були б у пригоді, – говорить Максим, офіцер окремої аеромобільної бригади. — Картинки, яку показує відеокамера у режимі реального часу достатньо, щоб визначити координати цілі і вести цілевказання, а також побачити скупчення, чи пересування техніки та живої сили противника.

Зібрати такі БПЛА можна із стандартних комплектуючих, які замовляються у різних країнах світу, навіть через Інтернет-магазини. За попередніми розрахунками ентузіастів, вартість комплекту такого БПЛА становить близько 3000 доларів США, але може коливатися в залежності від комплектації. Найдорожчим елементом є відеокамера: чим якісніше зображення дає камера, тим дорожча в неї ціна.

Два апарати авіамоделісти за свої кошти вже зібрали самотужки і готові передати військовим. Але для виготовлення нових беспілотників вже потрібно буде залучати кошти волонтерів.

Фото: МОУ 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *