ОСТАННІ НОВИНИ

У серпні Львів та Краків синхронно проведуть два музичних фестивалі

|

У рік свого 20-річчя оркестр «Віртуози Львова» розпочав реалізацію спільного щорічного проведення українського фестивалю – «Музика у старому Львові» та польського фестивалю «Музика у старому Кракові», який цьогоріч проводить 39-й сезон. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Ця ідея належить засновникові відомого українського камерного оркестру «Віртуози Львова», народному артисту України Сергію Бурку та засновнику польської капели «Краковієнсіс» й польського фестивалю «Музика в старому Кракові» Станіславу Галонському, тісна співпраця між якими триває вже впродовж більше 20 років.

«У серпні фестивалі синхронно пройдуть у двох містах. Зберігатиметься традиція проведення фестивалів у період літніх відпусток, з 15 до 31 серпня. До програм двох фестивалів увійшли концерти, які відбудуться і для львівських, і для краківських глядачів», – розповідає Юрій Луців, координатор фестивалів, професор Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка.

Водночас директор оркестру «Віртуози Львова» Ростислав Бурко розповів, що особливістю цього фестивалю є те, що концерти відомих виконавців та колективів з різних країн проходитимуть в храмах, пам`ятних та історичних місцях обох міст у періодичній послідовній синхронності в період року, що найбільш актуальний для туристичної активності. «І це створить своєрідний духовний міст і паралель між містами, які мають спільну історію, історичні пам`ятки яких внесено до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – зазначив він.

Ініціативу проведення фестивалю офіційно підтримали міський голова Львова Андрій Садовий та президент Кракова Яцек Майхровський, Міністерство культури Польщі, Генеральне консульство Республіки Польща у Львові. Розглядається можливість патронату фестивалю президентами Польщі та України.

У репертуарі колективів та виконавців, як у Львові, так і в Кракові, звучатимуть твори композиторів різних епох – від бароко до класики. Особливою ознакою фестивалю стане  виконання творів європейських композиторів, життя і творчість яких пов`язана з історією нашого міста, а саме: Франца Ксавера Моцарта, сина геніального Моцарта, польського Паганіні, скрипаля-віртуоза,  композитора Кароля Ліпінського, зокрема, знаменитий «Реквієм» Моцарта, вперше виконаний на східних теренах Європи, саме у Львові, під орудою вже згаданих Кароля Ліпінського та Франца Ксавера Моцарта. Відбудеться львівська прем’єра опери «Сокіл» українського композитора Дмитра Бортнянського у постановці народної артистки України Наталії Свириденко.

Окремою фестивальною сторінкою стануть виступи у Львові талановитої молоді з Кракова і, навпаки, у Кракові зі Львова. Вперше у Львові виступить молодіжний Бетховенський оркестр під орудою знаменитого Тадеуша Стругали, оркестр, який здобув високе мистецьке реноме і визнання.

За диригентським пультом стоятимуть також видатні мистецькі особистості – львів`янин легендарний Юрій Луців у концерті з Симфонією «Краковія» та музикант з 72-річним диригентським стажем краків’янин Станіслав Галонський у концерті з «Віртуозами Львова» та львівськими хорами. Для виконавців з Італії та Швеції Львів стане досягненням давньої мрії – побувати і виступити з концертом у нашому місті.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *