ОСТАННІ НОВИНИ

Кожен другий українець шукає роботу через знайомих

|

Інтернет-сайти і особисті зв’язки — головні джерела пошуку нового місця роботи за останні роки. Шукати нове місце доведеться не менше півроку, відвідавши при цьому як мінімум три співбесіди. Водночас 78% респондентів стверджують, що знайти роботу в їх професійній сфері стало значно складніше. Такі дані були отримані під час опитування Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Hh.

Через знайомих або за рекомендацією роботу знайшли майже половина респондентів — 49%. Ще 44% вдало скористалися сайтами з оголошеннями про роботу. А ось соціальні мережі та друковані видання не в пошані — перші допомогли тільки чотирьом відсоткам тих, хто шукав, другі — трьом.

Останнім часом збільшилася кількість тих, хто вдало використовує особисті зв’язки. Ще рік тому таких респондентів було трохи більше третини — 37%, сьогодні — кожен другий. Особисті зв’язки як джерело пошуку найбільш популярні в банківських працівників, юристів, спеціалістів сфери послуг. А ось професійні соц. мережі користуються найбільшою популярністю в програмістів (7%).

Для того щоб знайти роботу, половині опитаних (48%) досить відвідати не більше трьох співбесід, рідше 4-5 співбесід (23%).

Відзначимо, що кількість співбесід, потрібних, щоб знайти роботу, з роками не змінюється. Як і два роки тому, так і зараз більшості опитаних було достатньо до п’яти співбесід, щоби пошуки увінчалися успіхом. Серед тих, кому потрібно не більше трьох співбесід, лідирують програмісти і працівники готельно-ресторанної сфери. А шість і більше співбесід доведеться відвідати юристам, працівникам сфери послуг, бухгалтерам і економістам.

Опитані відзначають, що якщо вони або їхні знайомі зараз шукають роботу, то цей процес може тривати частіше до півроку (29%), дещо рідше більше, ніж півроку (23%). А ось знайти роботу швидко виходить рідше — за один-два місяці в 19% опитаних або їхніх знайомих, а за один-два тижні — в 4%. Ще четверта частина респондентів не змогли відповісти на це запитання.

Загалом про складнощі з пошуком роботу кажуть майже всі опитані. Тільки 1% респондентів сказали про те, що роботу зараз знайти легше, 21% не помічають жодних змін, а 78% кажуть про те, що тепер потрібно значно більше часу, а на ринку з’являється менше хороших вакансій.

Серед тих, кому стало легше шукати роботу, програмістів більше на один відсоток від середнього показника. Їх також більшість і серед тих, хто не помітив змін (40% у порівнянні з середнім 21%). Частіше за інших на складнощі з пошуком роботи скаржаться працівники виробництв (90%), економісти й бухгалтери (86%), працівники консалтингових компаній (89%) і сфери послуг (93%).

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного в травні 2014 року. В опитуванні брали участь 1176 респондентів із різних регіонів України.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *