ОСТАННІ НОВИНИ

Пошуки роботи українцям займають щонайменше півроку

|

Офісні співробітники найчастіше лишаються без роботи у зв’язку з проблемами із оплатою праці або скороченням. Нову роботу їм доводиться шукати близько півроку. Такі дані були отримані в новому опитуванні від Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Як повідомила Львівський портал hh.ua, найбільш популярна причина пошуку роботи серед тих, хто зайнятий ним зараз, — проблеми з оплатою праці або низька заробітна платня на поточному місці роботи. Майже стільки ж респондентів шукають роботу з причини скорочення або ліквідації компанії. Тільки п’ята частина опитаних зацікавлена в новій роботі не через необхідність або фінансові причини, а з метою пошуку можливостей кар’єрного або професійного зростання. 

Зазначимо, що в цьому дослідженні Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, як і в попередніх, помітна кількість тих, хто потрапив під скорочення. Наприклад, серед тих, хто шукав роботу два роки тому, в середньому 12% потрапили під скорочення. А ось кількість тих, хто шукає роботу з причини ліквідації компанії, майже не змінилася. Втім, за останні шість місяців сильно скоротилася кількість тих, хто звільняється за власним бажанням. Ще півроку тому таких респондентів було близько третини, зараз їх не більше п’ятої частини. Практично не змінився відсоток тих, кого примушують шукати роботу фінансові причини, — 26% тих, хто зараз шукає роботу, і близько 20% тих, хто шукав роботу півроку тому й раніше.

Скорочення як причину пошуку роботи частіше, ніж інші, називають працівники банківської, консалтингової та готельно-ресторанної сфери. А от серед тих, хто незадоволений перспективами розвитку, рекордна кількість програмістів і девелоперів (38% у порівнянні із середнім показником 21%). Також багато незадоволених рівнем розвитку й у сфері медицини та фармацевтики — 29%. Нагадаємо, що саме ці проф. сфери мають один із найнижчих рівнів конкуренції за робочі місця.

Починаючи пошук роботи, слід розраховувати, що цей процес може затягнутися. Так, переважна більшість респондентів шукали або досі шукають роботу не менше кількох місяців (24%), до півроку (19%), від півроку і більше (35%). Таким чином, кількість тих, кому останнім часом вдавалося знайти роботу за місяць і менше, — 22%.

Зазначимо, що останнім часом сильно збільшилась кількість тих, хто шукає нове місце більше півроку. Два роки тому таких пошукачів було тільки 20-22%. 

Більшість із тих, хто довго шукає роботу, зайняті у виробничій сфері, в секторі послуг і транспортному та логістичному бізнесі. До півроку зазвичай займає процес пошуку роботи в бухгалтерів і юристів. А серед тих, кому потрібно два-три місяці для розгляду актуальних пропозицій, лідирують маркетологи, працівники торгівлі й агробізнесу. Очевидно, що серед тих, хто на пошуки витратив менше місяця, — програмісти й фармацевти.

Фото www.epochtimes.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *