ОСТАННІ НОВИНИ

Українське МЗС запропонувало Росії розібратися зі своїм федералізмом

|

Міністерство закордонних справ України запропонувало російській стороні звернути увагу на «катастрофічний стан і повне безправ’я власних національних меншин, в тому числі української, перш, ніж диктувати свої ультимативні умови суверенній і незалежній державі».

Про це йдеться у коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України щодо висловлювань міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

«Повчальний та ультимативний тон цих заяв свідчить про те, що як справжньому агресору Росії зовсім не потрібно жодного врегулювання. Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного – повної капітуляції України, її розколу і знищення української державності», – йдеться у документі.

У МЗС висловили «жаль», що Лавров був змушений озвучувати умови щодо федералізації, другої державної мови, референдумів тощо.

«Чому б Росії не наповнити федералізм, який, до речі, зафіксований в офіційній назві держави, реальним, а не лише декларативним змістом?», – запитують українські дипломати.

МЗС України запропонувало Росії дати більше повноважень національним суб’єктам федерації, запровадити інші, крім російської, державні мови, в тому числі українську, а також дозволити провести референдуми про ширшу автономію, а, в разі необхідності, й про незалежність, в національних суб’єктах федерації.

«Розуміємо, що ці запитання – риторичні. Навіть сама думка про них в сьогоднішній Росії буде жорстко придушена, а в разі спроби її реалізації – такі дії, як це було на Північному Кавказі, будуть втоплені в крові», – написано у документі.

«Не потрібно повчати інших. Почніть краще наводити порядок у власній державі. У вас же так багато проблем», – підкреслили у відомстві.

Як відомо, Москва запропонувала спільно з США та ЄС сформулювати загальні заклики до Києва з метою ініціації загальнонаціонального діалогу, підсумком якого стане нова Конституція, яка «гарантуватиме федеративний устрій України».

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *