ОСТАННІ НОВИНИ

Москаль вимагає справи на тих, хто дозволив водомети на морозі

|

Депутат Геннадій Москаль вимагає порушити справи через дозвіл на використання водометів проти людей при мінусовій температурі.

У своїй заяві він наголошує, що “в жодній країні світу не дозволено застосовувати проти людей водомети при температурі нижче нуля” і що цей пристрій використовують “виключно для розосередження учасників масових заворушень”.

При цьому Кабінет міністрів 22 січня прийняв постанову №14 про внесення змін до п. 16 “Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку”, якою розширив перелік випадків використання водометів та зняв “будь-які обмеження”, заявляє Москаль.

У постанові сказано: “Водомети застосовуються працівниками міліції для припинення масових безпорядків і групових порушень громадського порядку, відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди і транспортні засоби незалежно від їх належності, захисту громадян і самозахисту від нападу та інших дій, що створюють загрозу їх життю, здоров’ю, житлу чи майну”.

Попередня редакція припису була така: “Водомети застосовуються для розосередження учасників масових безпорядків при температурі атмосферного повітря не нижче 0 град. С”.

За словами Москаля, такі зміни загрожують життю та здоров’ю значної кількості людей.

Застосування до протестувальників водометів при температурі нижче 0°С може призвести до обмороження та переохолодження і спрямоване на “навмисне заподіяння сильного болю, страждання та загрози життю громадян”, переконаний він.

Крім того, при температурі повітря нижче 0°С в резервуарі водомету може утворюватися крига, частки якої разом зі струменем води під високим тиском можуть смертельно вражати людей. “У такому випадку водомет може розглядатися не як спеціальний засіб несмертельної дії, а як зброя масового ураження”, – заявляє Москаль.

При цьому при ухваленні постанови не було дотримано процедури – зокрема, висновки Міністерства охорони здоров’я та Генеральної прокуратури були відсутні, заявляє нардеп.

Москаль вимагає від генпрокурора повідомити, чи надавала ГПУ висновки щодо постанови №14, а також щодо постанови №13 про зміни до Правил застосування спецзасобів “Дрейф-2”, “Заря-2”, “Факел-С”, “Пламя-М”, ручна димова граната при охороні правопорядку.

Він також вимагає відкрити кримінальне провадження за ч.2 статті 365 Кримінального Кодексу – “перевищення владою або службових повноважень” – у відношенні осіб, які брали участь у підготовці даних проектів постанов, вносили їх на розгляд Кабміну та голосували за них.

Українська правда

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *