ОСТАННІ НОВИНИ

Через московські угоди 50 шахт опинилися під загрозою закриття, – профспілки

|

Скасування квот на ввезення російського вугілля, а також введення пільг на перевезення вугілля з РФ територією України фактично вбиває вітчизняну вугільну галузь. Про це у коментарі «Погляду» розповів голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

«В Україні є власні великі поклади вугілля. Якщо подивитися структурність енергоносіїв по нафті, газу та вугіллю, то вугілля становить понад 95%, а менше 5% запасів – це нафта і газ. Для видобутку, застосування та експорту вугілля в Україні розвинена дуже добре інфраструктура. Однак останнім часом ми спостерігаємо профіцит вугілля на ринку України. Чому ж виник надлишок?» – зазначив експерт.

Михайло Волинець розповів, що у 2013 році Україна поставила 14 млн 200 тис тонн вугілля за кордон – це ринки США, Казахстану та Росії. Однак зараз чомусь українська влада робить різкий розворот у бік економіки Росії.

«Наступного року уряд не збирається вводити квоти на постачання вугілля з-за кордону. Також для російського вугілля вводять пільгову тарифи на перевезення продукції територією України. Якщо далі піде так, то українські споживачі фінансуватимуть російських шахтарів. А коли це станеться, Україні доведеться купувати вугілля вдвічі дорожче ніж зараз», – зауважив експерт.

«Ми не маємо доступу до усіх документів, які підписали Янукович і Путін, і не знаємо в яких об’ємах Україна купуватиме в Росії газ. Є така інформація, що Росія вимагатиме купити 37 млрд куб м газу. Якщо ще й це додасться до того, що в Україні існує нелегальний видобуток вугілля, який становить до 7 млн тонн на рік, то зрозуміло, що вугілля, яке видобувають на державних шахтах, реалізуватимуть у межах від 300 до 800 грн. Сьогодні середня ціна – 505 грн, а ще рік тому вона становила 800 грн. Ціна на вугілля падає, надлишок видобутку є, тому не важко здогадатися, що все йде до закриття шахт», – зазначив експерт.
Михайло Волинець наголосив, що за підрахунками, найближчими роками понад 50 шахт можуть опинитися під загрозою закриття. А це означає втрату робочих місць та занепад шахтарських містечок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *