ОСТАННІ НОВИНИ

На реставрацію театру ім. М.Заньковецької піде кілька років та понад півмільярда гривень

|

На капітальну реставрацію Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької потрібно кілька років та понад півмільярда гривень. Про це під час прес-конференції розповів генеральний директор Національного театру імені Марії Заньковецької, заслужений діяч України Андрій Мацяк.

За його словами, станом на сьогодні за розпорядженням голови Львівської обласної держадміністрації на виготовлення проектно-кошторисної документації театру ім. М. Заньковецької виділили 2,5 млн грн. Однак, щоби її завершити потрібно ще 4,5 млн грн., які вони теж проситимуть у держави.

Андрій Мацяк сподівається, що документація буде виготовлена до кінця наступного року і вони зможуть приступити до капітального ремонту.

Водночас директор ТзОВ «УкрДизайнГруп» Ігор Кузьмак зазначив, що для капітальної реставрації будівлі потрібно орієнтовно 3-5 років, але за умови, що буде стабільне фінансування. Загалом на реставрацію потрібно 500-600 млн грн., а можливо і більше. Адже, за його словами, театр потребує не лише ремонту самої будівлі, мова йде й про сучасну інженерію, сучасні вимоги системи безпеки, освітлення, звуку, тощо.

«Театр живе нормальним життям, але не належним. Бракує приміщень, інженерних потужностей, бракує того стану і порядку речей в театрі, які би мали би бути в розумінні сучасного театрального мистецтва. Ми не говоримо про абиякі надзвичайно технічні рішення», – додав Ігор Кузьмак.

Відтак, за його словами, на переведення освітлення сцени на потужність 380 Вольт піде 741 тис грн., які театр вже отримав на свій рахунок від Міністерства культури України. 2,5 млн грн., які вони теж отримали від держави, підуть на винесення трансформаторної підстанції з внутрішнього дворику театру у підвали, які знаходяться на терасі по вул Торговій.

Окрім того, гендиректор театру ім..М.Заньковецької також повідомив, що наступного року вони проситимуть 11,5 млн грн на будівництво господарського приміщення на вул Б.Хмельницького, де вже є виділена земельна ділянка.

Також, за словами А.Мацяка, у планах є заміна сходів, що на центральному вході, які перебувають в поганому стані. А на це потрібно приблизно 100 тис. грн. Крім того, Андрій Мацяк хоче полегшити доступ до театру людям з особливими потребами, а відтак потрібно встановити у театрі пандуси. «Також потрібно поміняти планшет сцени, тобто дерево. Покриття сцени потрібно терміново міняти, адже воно знаходиться в плачевному стані. Крім того, це порушення техніки безпеки», – додав він.  

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *