ОСТАННІ НОВИНИ

Опозиція не проголосує за зміни Януковича до Конституції

|

Опозиційні фракції у Верховній Раді вважають неприпустимим ухвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України про посилення гарантій незалежності суддів у редакції Президента і не голосуватимуть за нього. Про це йдеться у спільній заяві фракцій УДАР, ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина», яку має к розпорядженні Львівський портал.

 У заяві йдеться, що: «під прикриттям євроінтеграційних вимог чинна влада та Партія регіонів намагаються «протиснути» закон, який ще більше посилить авторитарну диктатуру Президента Віктора Януковича та зробить його вплив на судову систему практично необмеженим. Цей закон не відповідає навіть тим напрацюванням, які були підготовлені Конституційною асамблею, що була створена за ініціатива чинного Президента».

 Відтак опозиція закликає владу сісти за стіл переговорів та створити у Верховній Раді тимчасову спеціальну конституційну комісію, яка напрацює спільний та узгоджений текст проекту конституційних змін. Проект, який дійсно гарантує незалежність судовій системі та врахує зауваження опозиційних фракцій. Під заявою підписались Керівник фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк, Керівник фракції ПП «УДАР» Віталій Кличко та керівник фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Нагадаємо, законопроект «Про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів» був направлений Верховною Радою до Конституційного Суду 5 вересня і визнаний конституційним. Документ, ініціатором якого виступив Президент Віктор Янукович, передбачає, що «призначення на посаду судді суду загальної юрисдикції здійснюється безстроково Президентом України на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції».

Таким чином, Верховна Рада втратить повноваження призначати суддів.

                                                                                                      

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *