ОСТАННІ НОВИНИ

У першому кварталі перевірять 9 виробників ліків

|

Протягом першого кварталу 2013 року Державна служба з лікарських засобів планує перевірити 9 виробників лікарських засобів. Про це йдеться у відповідному розпорядженні відомства, повідомляє УНН.

Зокрема, серед суб’єктів, що здійснюють господарську діяльність з промислового виробництва лікарських засобів, які планується перевірити – “Галичфарм”, “Пластфарма”, “Астрафарм”, “Фармацевтична фабрика”, “Лісохімік”, “Віват”, “Біолік”, а також Полтавський завод медичного скла та Проскурівтехгаз ЛХЗ, який виробляє газоподібний медичний кисень.

Нагадаємо, за словами президента Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Валерія Печаєва, для створення нових фармацевтичних препаратів українського виробництва необхідні багатомільйонні вкладення. “Потрібно бути реалістами. Створити нову молекулу – не така вже і проблема. Щодня у світі синтезується і патентується кілька десятків нових молекул. Але скільки з них доходить до стадії маркетингу? Крім наукової бази, якої на сьогодні в Україні просто немає, для виведення нового препарату на ринок потрібні багатомільйонні інвестиції протягом 8–10 років, яких немає в жодній з українських компаній”, – зазначив В. Печаєв.

За словами генерального директора Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Людмили Безпалько, близько 30% ліків, які сьогодні споживаються українці, – іноземного виробництва. Однак на них українці витрачають близько 70% свого бюджету на ліки, що є нераціональним. “Щороку цей показник коливається на пів відсотка, але загалом близько 30% ліків, якими лікуються наші громадяни, є закордонними. Однак, за ці 30% іноземних ліків українці сплачують 70% усіх коштів, які загалом витрачають на ліки. Це говорить про те, що закордонні ліки значно дорожчі за українські, хоча за якістю нічим не відрізняються. Така ситуація відбувається через відсутність власних, українських, наукових розробок, і тому українці змушені витрачати гроші на іноземні ліки, які знаходяться під дією патентів”, – пояснила Л. Безпалько.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *