ОСТАННІ НОВИНИ

Спроби скасування ЗНО – це бажання повернутись до корупційних схем, вважає Гриневич

|

Голова парламентського комітету науки і освіти Лілія Гриневич заявила, що спроби нинішньої влади поставити під сумнів ефективність системи зовнішнього незалежного оцінювання є лобістською ініціативою, спрямованою на досягнення корупційних цілей. Про це вона сказала в коментарі УНН.

“Ініціатива слухань – це лобістська ініціатива, спрямована на скасування зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) – одного з не багатьох справді позитивних досягнень останніх років. Зруйнувати зовнішнє незалежне оцінювання – це все одно, що повернути механізми зловживань при вступі до вищих навчальних закладів, а також забрати цивілізований спосіб оцінки навчальних досягнень учнів”, – заявила депутат Гриневич.

На думку Гриневич, будь-які кроки в напрямку скасування ЗНО “це величезний крок назад, який свідчив би, що система корупції панує тут у всіх сферах державного життя”. Тому її комітет буде всяко протидіяти спробам скасування ЗНО. “Ми будемо робити всі кроки, які будуть симетричними діям влади”, – сказала Лілія Гриневич. Крім того, депутат впевнена, що будь-яким спробам ревізії системи ЗНО перешкодить активна громадськість, яка на собі відчула переваги цієї системи. “Люди, які вже ставали студентами за рахунок того, що мали прозорий доступ до вступу до вищих навчальних закладів, я переконана, не залишаться байдужими до спроб скасування ЗНО. Я вже не кажу про негативну реакцію міжнародної спільноти”, – сказала депутат.

За словами Гриневич, навіть якщо парламентські слухання й будуть проведені, то єдиним предметом їх обговорень може бути хіба-що шляхи вдосконалення ЗНО. “Ми можемо говорити про певні недоліки в ЗНО і необхідність його вдосконалення, адже на сьогодні розвиток ЗНО стримується за рахунок створення штучних перепон. Але говорити загалом про недоцільність ЗНО – абсолютно неправильно” – заявила Гриневич.

Як повідомлялося раніше, перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік вважає, що система ЗНО себе не виправдала і українським вищим навчальним закладам потрібно повернутись до практики здачі вступних іспитів.

За його словами, система освіти, яка існувала раніше, – більш ефективна, а система Зовнішнього незалежного оцінювання потребує корекції. Адже запровадження ЗНО було покликане надати всім випускникам рівні умови при вступі до вищих навчальних закладів, однак цього не сталося.

“Лише 20 відсотків школярів підтримують існуючу систему ЗНО. В той час як 80 відсотків учнів виступають категорично проти тестування в нинішньому вигляді. Серед основних скарг школярів: складність запитань у тестах і неоднозначність відповідей на них. Через це не всі учні, які протягом року вчились відмінно, успішно складають ЗНО”, – сказав Ігор Калєтнік.

У зв’язку з цим Перший заступник Голови ВР разом із народним депутатом від фракції КПУ, Секретарем Комітету Верховної ради України з питань освіти і науки Олександром Зубчевським ініціюватимуть обговорення цього питання із широким загалом: директорами шкіл, коледжів, керівниками університетів. А по завершенні обговорення дане питання може стати темою парламентських слухань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *