ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного року на Личакові відреставрують 10 надгробків

|

У наступному році на Личаківському цвинтарі планується відреставрувати 10 надгробків, в тому числі в рамках українсько-польського проекту пам`ятники на могилах Гощинського Северина, Кулачковського Ярослава, сім`ї Крувчинських, Понінської Марії-Анни, Тварецького Леона, сім`ї Жуковських. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради, посилаючись на директора ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» Михайла Нагая.

Окрім того, буде встановлено 4 надмогильні пам’ятники на забутих могилах відомих  особистостей: Лазаревського Гліба – правника, літературознавця, одного з прокурорів Найвищого суду УНР, Черкавського Михайла – одного із засновників і заступника голови УНДО, національно-політичного діяча Волині, Сарницького Климента – українського греко-католицького діяча, протоархімандрита чину св. Василія Великого УГКЦ, ігумена монастиря св. Онуфрія у Львові, Олеськіва Йосипа – професора агрономії, одного з організаторів української еміграції до Канади, члена товариства «Просвіта».

Планується встановити та вирівняти близько 30 пам`ятників, які перебувають в аварійному стані.

Також заплановано встановити 8-10 лавок для відпочинку, розпочати викладання алеї з базальтової бруківки в старій частині цвинтаря, відремонтувати вхідну браму з боку вул. Черемшини і прилеглу огорожу (брама Австрійського військового кладовища періоду І світової війни), встановлення стенду з планом території музею з двомовним текстом (англійською і українською мовами), встановлення пам`ятного знаку на полі №85 в пам`ять про Січових Стрільців та воїнів УГА, що були поховані на цій території, видання туристичного путівника «Проходи по Личакову».

Загалом, очікується, що у 2013 році музей відвідає близько 158 тис. туристів.

У 2012 році Личаківський цвинтар відвідало142 тис туристів. У рамках українсько-польського проекту відреставровано 6 пам`ятників на могилах Яблуновського Антонія, родини Ланц, Любіч-Потоцького Мечислава, Свєнціцьких Іларіона і Віри, родини Вігль, родини Красуцьких). Встановлено та вирівняно 12 пам`ятників, які перебували в аварійному стані. Проведено поточний ремонт пам`ятної стіни, яка була встановлена на честь відкриття українсько-польських військових меморіалів у 2005 році. Відкрито пам`ятник «Пластунам, що не зломили своїх присяг» на полі №83 Личаківського цвинтаря. Видано чотиримовну карту-схему «Личаківський некрополь».

Фото: Львівський портал 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *