ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині сміттєзвалища окупували 600 га

|

Площа сміттєзвалищ у Львівській області становить 600 гектарів, інформує прес-служба прокуратури Львівської області. Проблему побутових відходів обговорили під час колегії у прократурі Львівської області.

Прокурор Львівської області Олег Василенко зазначив, що проблема розміщення та утилізації відходів, а також ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, будівництва сміттєпереробних заводів й надалі залишається однією із найбільш актуальних екологічних проблем області.
На Львівщині налічується майже 2 тисячі населених пунктів, в яких щорічно утворюється приблизно 5 млн.м.куб побутових відходів, що створює проблему, яка не вирішується територіальними громадами локально. Ці відходи практично без сортування вивозяться на сміттєзвалища.
При цьому ні одне сміттєзвалище не можна назвати «полігоном», оскільки вони не виконують функцію природоохоронних споруд з екологічно безпечного захоронення побутових відходів. Це призводить до забруднення практично усіх природних ресурсів: атмосферного повітря, ґрунтів, поверхневих і підземних вод.
Також з’ясовано, що загальна площа земель, які використовуються під сміттєзвалища, становить понад 600 га, однак видано лише 21 державний акт на право постійного користування земельними ділянками, які використовуються під сміттєзвалищами. На решту органами місцевого самоврядування лише видано рішення про вибір земельних ділянок під сміттєзвалища або ж надання дозволу на виготовлення проекту їх відведення.
Як відзначено на колегії, основною причиною цьому є самоусунення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування від виконання покладених на них чинним законодавством повноважень у сфері поводження з відходами.
Прокурорські перевірки в місцевих державних адміністраціях виявили, що Програми поводження з твердими побутовими відходами у більшості випадків носять формальний характер, а визначені у них заходи не виконуються.
Крім того, прокурори виявляли численні факти порушень вимог чинного законодавства в діяльності як суб`єктів господарювання, так і органів контролю.

Фото: Львівський портал 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *