ОСТАННІ НОВИНИ

За подаж валюти з українців здиратимуть 15%?

|

Фізичних осіб можуть зобов`язати сплачувати 15% збору на обов`язкове державне пенсійне страхування при продажу іноземної валюти за готівкову гривню. Про це йдеться в законопроекті №11433 від 16 листопада 2012 р., автором якого є голова комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік (ПР).

Згідно з документом, до переліку платників збору на обов`язкове державне пенсійне страхування пропонується додати фізичних осіб, які здійснюють операції з продажу іноземної валюти за готівкову гривню. Збір буде розраховуватись за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день здійснення операції.
“Законопроект має на меті збільшити надходження до Пенсійного фонду України, зменшити доларизацію економіки та створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України”, – зазначає автор документу.

При цьому, не будуть оподатковуватися операції з продажу фізособами готівкової валюти за готівкову гривню:
– під час отримання готівкою суми переказу із-за меж України, якщо перекази не перевищують 150 тис. грн/місяць;
– під час зняття суми депозиту (та/або процентів), якщо відповідна сума знаходилась на цьому рахунку не менше 30 днів;
– якщо валюта отримана від операцій з казначейськими зобов`язаннями, облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими в іноземній валюті, за умови її продажу під час отримання виплат.

 РБК-Україна

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *