ОСТАННІ НОВИНИ

Українці обікрали супермаркети на 1 млрд. гривень

|

Середнім для українських магазинів вважається показник крадіжок в межах 0,5-1% виручки. Тому, згідно з даними Держстату, за рік магазини в Україні через злодіїв недораховуються приблизно 1 млрд. гривень.

Як показало опитування «Коментарів», на практиці жодна торговельна мережа не наважується озвучити вголос розмір своїх реальних недоїмок.

«Якщо ж врахувати втрати на складах і при транспортуванні товару від постачальника, справжній обсяг збитків цілком може становити 5-7%», – вважає директор консалтингового центру RetailSolutionsLLC Арт Вартанян.

Для порівняння: в радянський час неофіційна норма «усушки та утруски» не перевищувала 0,03% від обороту магазина.

В той же час в Європі, за даними BestofSecurity, відсоток втрат через крадіжки в середньому становить 1,44% від обороту, тобто вище, ніж в Україні. І це притому, що на забезпечення своєї безпеки підприємства торгівлі в ЄС витрачають близько 0,3% від річного обороту, з яких 60% іде на утримання служби безпеки та майже 40% – на технічні засоби і протикражні пристрої.

В Україні витрати на службу безпеки укупі з технікою рідко перевищують 0,8-0,12%. «Можливо, причина «кращих» показників злодійства в ЄС у тому, що там зазвичай крадуть на знак протесту проти суспільства споживання або укладаючи парі. А значить, така крадіжка, зазвичай, добре спланована. В Україні ж люди найчастіше крадуть через бідність і роблять це незграбно та спонтанно. Причому більшість шахраїв не вважають себе злодіями – не дозволять собі взяти чужу річ у гостях, не витягнуть гаманець з відкритої сумки в транспорті», – відзначає видання.

При цьому поширена думка про те, що злодійство це крапля в морі для супермаркетів, є невірною. Крадіжка оплачується іншими споживачами, оскільки всі втрати ритейлери закладають в націнку. За словами керуючого супермаркетом однієї зі столичних мереж Артема Коринського, це близько 0,5% від обороту, все, що перевищує цей відсоток, компенсується персоналом.

Торгові мережі провідних країн світу через нечесних клієнтів втрачають за рік в три рази менше, ніж через персонал. Однак українські експерти запевняють, що у нас ситуація інша.

«Основний відсоток крадіжок лягає на персонал фірми, який безпосередньо працює з товаром: вантажників, продавців, фасувальників, водіїв тощо. Покупець краде не більш ніж 15% від загального обсягу втрат від розкрадань. Найбільший рівень злодійства – у супермаркетах та магазинах з великою плинністю кадрів», – зазначає керівник центру підготовки та навчання Асоціації підприємств безпеки Віктор Литвиненко. 

 

 

Товари, які виносять з магазинів найчастіше

%

Товари для гоління

3,7

Модні аксесуари до одягу

3,6

Сир

3,1

Верхній одяг

2,9

М’ясо

2,8

Парфумерія

2,8

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *