ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 130 назв ліків можуть зникнути з аптек

|

З нового року більш ніж 130 торгових найменувань лікарських засобів можуть зникнути з полиць аптек.

Про це, як передає кореспондент «Коментарів», повідомив голова державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов. «Станом на сьогодні 136 унікальних препаратів, які не виробляються в Україні, не отримали сертифікацію за стандартом GMP. Тому є загроза того, що вони не зможуть продаватися в Україні в новому році», – сказав Соловйов.

При цьому виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників Володимир Ігнатов зазначив, що процедура сертифікації по GMP-стандартом досить тривала за часом, тому більшість компаній просто фізично не встигають пройти її до зазначеного терміну. Крім того, на вітчизняному фармацевтичному ринку є і ще одна проблема – процедура ліцензування імпортних лікарських препаратів, яка повинна бути закінчена до 1 березня наступного року. Однак, як зазначає представник міжнародних фармацевтичних виробників, процедура ліцензування обтяжена багатьма обставинами: немає певного органу, який займався б цією процедурою, а сам механізм ліцензування прописаний законодавчо не зовсім чітко. Через усе це процес отримання ліцензії затягується по часу.

«З настанням нового року українці можуть зіткнутися з дефіцитом ліків, тому що через непроходження процедур сертифікації та ліцензування ті чи інші препарати не будуть ввозиться в Україну. Другим наслідком невдалих законодавчих ініціатив стане збільшення ціни на ліки, які були ввезені до набуття законом чинності. Крім того, на ринок фармацевтичних ліків може повернутися контрабанда, з якою останнім часом успішно бореться держава, або ж зросте відсоток підробок тих чи інших препаратів», – упевнений Ігнатов.

При цьому керівник аналітичного департаменту компанії МОРІОН Олег Добранчук зазначив, що в першому  півріччі 2012 року на українському ринку існувало 694 міжнародних непатентованих найменування (діючої речовини лікарського засобу – «Коментарі»), які взагалі не виробляються в Україні, а ввозяться як фармсировина. Їх відсутність призведе до того, що вітчизняні виробники не зможуть нормально працювати.

Адвокат, керуючий партнер Danevych law firm Борис Даневич відзначив, що оптимальним виходом із ситуації був би перегляд дат для отримання необхідних документів. «Ми не виступаємо проти ліцензування та міжнародної сертифікації медпрепаратів, ми говоримо про те, що єдиним виходом зі сформованої ситуації є перенесення кінцевих термінів процедур щонайменше на півроку», – сказав Даневич.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *