ОСТАННІ НОВИНИ

За «Свободу» проголосувати освічені люди, за «УДАР» - молодь

|

За Всеукраїнське об`єднання «Свобода» голосували переважно українці з високим рівнем освіти, за партію «УДАР Віталія Кличка» – молодь. Такі тенденції показали дані Національного екзит-полу.

Директор фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна наголосила, що за освітою найвищий рівень у виборців «Свободи»: 48% мають вищу освіту, 12,3% – повну середню й неповну середню освіту.

Виборці з вищою освітою також переважають в електорату «УДАРу» – 38%, із загальною середньою освітою – 17%, з незакінченою середньою – 5%.

В електораті Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, переважають виборці з середньою спеціальною освітою – 38%.

Дещо нижчий освітній рівень у виборців Комуністичної партії України: 38% з них мають середню спеціальну освіту, 26% – вищу.

Щодо вікової структури електорату, то наймолодший електорат у партії «УДАР»: 53% виборців – до 40 років; а найстарший – у КПУ: 67% тих, хто проголосував, – це люди старше 50 років.

Структури електорату «Свободи», «Батьківщини» та Партії регіонів, як свідчать дані Національного екзит-полу, за віковою ознакою схожі.

Щодо гендерної відмінності електорату, то серед виборців Партії регіонів найбільше жінок – 59%, чоловіків – 41%. Схожа ситуація з електоратом «Батьківщини» – 57,5% жінок і 42,5% чоловіків.

В електораті «УДАРу» переважно чоловіки (55%), жінок – 45%. Схожа ситуація в електораті ВО «Свобода»: 54% – чоловіки, 46% – жінки.

За місцем проживання Національний екзит-пол показав тенденцію, що найбільше сільських жителів підтримують «Батьківщину» – 39%. В електораті Партії регіонів лише 25% виборців проживають в обласних центрах, 35% – це жителі села. У структурі «Свободи» переважають жителі обласних центрів – 47,5% і найменше жителів села – 24%.

Крім того, згідно з даними екзит-полу, значна частина виборців (56%) були прихильниками тієї чи іншої партії, за яку вони згодом проголосували, ще до початку виборчої кампанії. Найбільше стабільного електорату в Партії регіонів (67%) і «Батьківщини» (64%).

Коментуючи дані екзит-полу, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко назвав тенденцію високої освіченості виборців «Свободи» «авторитарно-революційним синдромом ліберальної інтелігенції».

Водночас, на його думку, це ознака того, що у «Свободи» не буде стійкої підтримки – радикально налаштовані виборці делегували цій партії своє право революційних змін.

Національний екзит-пол було проведено в день парламентських виборів, 28 жовтня. Його провів консорціум, до якого входять фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова. Опитування виборців на виході з виборчих дільниць проводили КМІС і Центр Разумкова.

Сукупність екзит-полу – це виборці, які проголосували на виборчих дільницях (крім спеціальних дільниць). Було опитано 19,6 тис. респондентів на 400 виборчих дільницях. Використовувалася методика таємного голосування.

Інтерфакс-Україна 

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *