ОСТАННІ НОВИНИ

Міська влада судиться з львів’янами за пластикові вікна в центрі Львова

|

Самовільна заміна вікон у центральній частині міста приводить до пошкоджень декору фасадів та втрати їх історичної цінності, інформує прес-служба Львівської міської ради з посиланням на начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілію Онищенко.

«Дуже важливо щоб мешканці будинків усвідомили наскільки важливо є збереження кожного елементу будинку в якому вони живуть, передусім вікон тому що вікна працюють не тільки на інтер’єр вони не просто є частиною квартири, а лицем будинку і говорять про стильову приналежність. Кожен будинок будувався за певним проектом якогось архітектора котрий продумував в будинку кожну деталь. Там було докладно пропрацьовано і декор будинку і віконна столярка.

Зараз маємо моду на пластикові вікна. Маю надію, що вона скоро мине. Але до того часу, поки вона мине, ми можемо втратити усю столярку віконну, яку ми маємо. І, на жаль, за якийсь час ми навіть не матимемо зразка за яким можна виконати копію віконної столярки», – зазначила Лілія Онищенко.

Нагадаємо, виконавчий комітет ЛМР прийняв рішення від 31.08.2007 № 643 « Про впорядкування заміни та встановлення віконних і дверних заповнень фасадів на території історичного ареалу м. Львова». Відтак, мешканці перед заміною вікон зобов’язані виготовити і погодити в управлінні охорони історичного середовища проектну документацію на заміну вікон і лише після того проводити їх заміну.

Однак, більшість мешканців і сьогодні самовільно проводять заміну вікон із зміною конфігурації та матеріалу. Працівниками ЛКП складаються акти-попередження на мешканців та скеровуються в управління охорони історичного середовища для складання протоколів.

Самовільна заміна вікон відповідно до ст.92 КУпАП «Порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини» тягне за собою накладення штрафу на громадян від 50-ти до 100 неоподаткованих мінімум доходів громадян, а це в грошовому еквіваленті від 850 до 1700 гривень.

На сьогодні, юридичним відділом Галицької РА подано 38 позовних заяв до Галицького районного суду м. Львова про приведення віконних заповнень до автентичного вигляду. З них по 7 виконано рішення суду, 1 – залишено позов без розгляду (на підставі акту ЛКП про добровільне    виконання); 5 – відкрито виконавче провадження; 13 – на стадії судового розгляду; 5 –  на стадії апеляційного розгляду; 2 – на стадії касаційного розгляду; 1 – закрито провадження у справі; 2 – прийнято рішення про відмову в задоволені позову; 2 – закінчено виконавче провадження (рішення суду фактично не виконано, ВДВС скеровано справи у прокуратуру для порушення кримінальної справи).

Також у Львові межах проекту  GIZ та Львівської міської  «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста» діє програма реставрації дерев’яних вікон та брам. За час дії програми  відреставровано 233 вікна та 46 брам. Зараз майстри працюють над реставрацією 55 вікон та 6 брам. Програма стартувала у жовтні 2010 року, і відповідно до неї мешканці сплачують за роботи тільки 20% від усієї вартості, 60% сплачує GIZ, ще 20% – Львівська міська рада.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *