ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відновлюють рецепти довоєнних цукерків та лікерів

|

Вперше у Львові відновили рецепти шоколадних цукерків та фруктових лікерів за довоєнними львівськими рецептами. Чотири види шоколадних цукерків, зокрема: «Чорнослив у шоколаді», «Мигдаль у шоколаді», «Ромові», та два види лікерів («Малиновий» та «Чорносмородиновий») сьогодні презентували власники ресторану-кондитерської «Вероніка» родина Іонових.

Співвласник «Вероніки» Андрій Іонов під час сьогоднішньої прес-конференції розповів, що їхнім технологам довелось добряче попрацювати, аби віднайти довоєнні рецепти з виготовлення цукерок та лікерів. Вони зокрема піднімали багато архівних матеріалів. Здебільшого працювали у Польщі, адже там більше збереглось архівних джерел, ніж в Україні.

«Ми підняли все що могли по Польщі. Переглядали всі кулінарні журнали, публікації, книги, які містили львівські рецепти. Брали ми до уваги й старі рецепти Австро-Угорщини. І врешті з тих комбінацій ми дійшли до чогось свого», – розповів Андрій Іонов.

Він також зауважив, що дуже багато рецептур, на жаль, було втрачено. «Багато рецептур навіть в архівах немає. Бо кожен господар тримав свою рецептуру для себе і нікому не давав. Коли його не ставало, рецептури – теж. На жаль, ми не маємо можливості спробувати автентичні довоєнні цукерки, але ті цукерки, які ми робили за віднайденими рецептами – ми, сподіваюсь, максимально наблизили до тих смаків, які були до 1939 року. Лікери ж звісно ми робили за рецептами, які передавались від бабці до бабці», – розповів співвласник «Вероніки».

Водночас співвласниця «Вероніки» та технолог Леся Іонова додала, що найбільше різних рецептів було втрачено за радянської влади, адже деякі інгредієнти були свідомо замінені. «Багато інгредієнтів замінялося, до прикладу масло заміняли маргарином, а відтак якість таких кондитерських виробів була дуже низькою», – зазначила вона.

Найбільше Андрій Іонов бідкається за втрачені рецепти таких цукерок як «Жарптиця», «Супутник», «Спартак», «Чорнослив в шоколаді», які виготовляла львівська фабрика «Світоч».

«Раніше «Світоч» мав цех ручних цукерків, але після того, як їх викупили іноземці – все було втрачено. Рецептури таких цукерок здебільшого були втрачені, й обладнання теж. Ми хотіли купити частину форм, або того обладнання для ручного збору цукерок, а виявляється іноземні власники просто повикидали їх, бо їм було це не цікаво», – з сумом констатував А.Іонов.

Він також зазначив, що сьогодні важливо почати розшук старовинних рецептів, які використовувались на Галичині, і зібрати їх докупи, бо це, на думку А.Іонова, велике кулінарне надбання.

«Сьогодні відродити маловідомі, чи навіть забуті кулінарні таємниці мультикультурної Галичини і органічно пристосувати їх до постмодерних уподобань – це основне завдання сучасних кондитерів», – зазначив він.

Зі свого боку Леся Іонова додала, що вони не збираються зупинятися у пошуках довоєнних рецептів, ці пошуки вони продовжуватимуть й надалі. Окрім того, вони надалі будуть постійно експериментувати.

До прикладу, за її словами, технологи «Вероніки» випробовують різні рецепти лікерів – на основі шоколаду, кави й різних фруктів. Щоправда такі лікери вони використовують для виготовлення кондитерських виробів, цукерок.

««Малиновий» та «Чорносмородиновий» лікери ми почали продавати в «Вероніці» ще два тижні тому. А ось решту ми застосовуємо для власних потреб – для випічки, для виготовлення цукерок, тощо, але як повноцінні напої ми ще не готові їх представити на всезагал», – розповіла техногол. 

Як зізналася Леся Іонова під час приватної розмови з кореспондентом «Львівського порталу», «Вероніка» цього року та минулого виробила для власних потреб по 100 літрів лікеру. А ось для відвідувачів наразі виготовлено 50 літрів «Малинового» та «Чорносмородинового» лікерів. Для цього їм навіть довелось розширити приміщення «Вероніки», викупивши сусідні помешкання.

«Наші лікери мають не більше 25 градусів. Це свіжі ягоди настояні на алкоголі з додаванням цукру. Настоюється ця суміш впродовж двох місяців на сонці, потім проціджується, додаються різні спеції, приправи, тощо», – додала Л.Іонова.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *