ОСТАННІ НОВИНИ

Редактори львівських ЗМІ повідомили Януковичу про протест журналістів

|

Редактори провідних львівських ЗМІ звернулись до Президента України Віктора Януковича  зі спільною заявою, в якій повідомили про протести щодо ухвалення в першому читанні закону про наклеп.

Подаємо повни й текст заяви:

«Спільна заява редакторів провідних львівських ЗМІ

Пане Президенте!

Минулого тижня (27 та 28 вересня 2012 року) сім провідних газет Львова («Високий Замок», «ZIK», «Львівська газета», «Ратуша», «Львівська Пошта», «Новий Погляд» та «МедіаСтар») вийшли з порожніми білими першими шпальтами. У такий спосіб журналісти цих видань висловили свій протест щодо ухвалення в першому читанні закону, який передбачає кримінальну відповідальність, зокрема ув’язнення, за наклеп.

Акція журналістів набула широкого розголосу. Наші зусилля, помножені на громадську думку небайдужих громадян України, які вбачають у законопроекті народного депутата від Партії регіонів Віталія Журавського рецидиви повернення до тоталітаризму, змусили його заявити про намір відкликати свій скандальний законопроект. Однак за процедурою це можна зробити, лише заручившись підтримкою 226 народних депутатів.

Ми глибоко сумніваємося в тому, що доля законопроекту №11013 «Про внесення змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» і його норм, які передбачають доповнення Кримінального кодексу статтями 145-1 і 145-2, якими передбачено кримінальну відповідальність за такі діяння як наклеп й образа, не буде схожою на процедуру ухвалення одіозного «мовного» закону: коли громадськість запевняли, що Ви, пане Президенте, його не підпишете…

Ми маємо всі підстави не довіряти обіцянкам народних депутатів утриматися від розгляду цього проекту. Ми чудово обізнані з намірами автора документа і його однодумців повернутися до розгляду реакційного й антидемократичного акта після жовтневих парламентських виборів. Нас щонайменше дивує позиція прихильників цього законопроекту, які нещодавно декриміналізували певні норми кримінально-процесуального законодавства, що стосуються, зокрема, і політиків, а сьогодні повернули цей каральний інструмент проти журналістів. Ми сповнені рішучості боронити своє право на професію, рівно ж як і право громадян України на всебічну й об’єктивну інформацію, — невід’ємні конституційні права мешканців демократичної європейської держави.

Звертаємося до Вас, гаранта Основного закону, з вимогою втрутитися в ситуацію, що склалася довкола законопроекту №11013. Ваші повноваження і статус почесного голови Партії регіонів цілком достатні для того, щоб убезпечити українське суспільство від появи схожих ініціатив. Зрештою, український загал асоціює владу саме з Вашою особою, пане Президенте, а отже, і відповідальність за недалекоглядні кроки політиків-популістів, які можуть утілитися в реальні закони, лягатиме і на Вас.

Зі свого боку, ми усвідомлюємо необхідність широкого суспільного діалогу довкола серйозного законодавчого врегулювання діяльності та відповідальності ЗМІ, який передбачатиме врахування позицій усіх зацікавлених сторін, виправлення суперечностей, наявних у багатьох чинних актах, поєднання проблеми журналістської відповідальності з надійним правовим захистом працівників мас-медіа тощо. Понад те, ми, як, сподіваємося, й інші колеги по цеху, готові до такого діалогу.

Віримо, що Ви прислухаєтеся до голосу «четвертої влади» і Ваша реакція на це звернення виправдає наші сподівання».

Заяву підписали:

Наталія Балюк, головний редактор газети «Високий Замок»,

Андрій Болкун, головний редактор інтернет-видання «Вголос»,

Андрій Горуна, головний редактор газети «Новий Погляд»,

Ігор Гулик, головний редактор «Львівської газети»,

Парасковія Дворянин, шеф-редактор ТРК «Люкс»,

Дмитро Добродомов, генеральний продюсер телеканалу «ZIK»,

Андрій Левицький, головний редактор телеканалу НТА,

Юрій Лобан, головний редактор інтернет-видання «Львівський Портал»,

Володимир Лучишин, головний редактор радіо «Львівська хвиля»,

Ірина Процик, керівник відділу новин радіо FM «Галичина»,

Зоряна Павлишин,шеф-редактор медіахолдингу «МедіаСтар»,

Микола Савельєв, головний редактор газети «Ратуша»,

Тарас Смакула, головний редактор газети «ZIK» та ІА «ZIK»,

Тетяна Солнцева, шеф-редактор інтернет-видання «Zaxid.net»,

Соломія Чудик, головний редактор радіо «Незалежність»,

Ірина Цицак, головний редактор газети «Львівська Пошта»,

Віктор Шаповал, головний редактор ІА «ГалІнфо»»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *