ОСТАННІ НОВИНИ

Українські працівники в «Онурі» працювали, мов у «турецькому рабстві»?

|

Підприємство ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», що займалось укладанням доріг у Львові та Львівській області, не створило відповідні умови праці для українських робітників. Про це розповів один із працівників підприємства Ігор Глушко, який зараз судиться із турецькою компанією «Онур».

І.Глушко повідомив, що його трудова книжка й досі залишається в «Онурі», а відтак чоловік не може офіційно працевлаштуватись. Окрім того, намагання заробити для нього обернулись втраченим здоров’ям. «Я потрапив у «турецьке рабство» компанії «Онур», – стверджує І.Глушко.

За його словами, робітників не забезпечили спеціальним термостійким взуттям та робочим одягом. Не провели також інструктажу щодо охорони праці та надання першої медичної допомоги при виробничих травмах. Натомість працювати змушували мало не вдвічі більше, ніж це передбачено законодавством. До прикладу, за словами Ігоря Глушка, у червні 2011 він відпрацював 388 годин, хоча законодавством України передбачено не більше 40 годин в тиждень. Проте далі ситуація з працедавцем ще ускладнилась, оскільки чоловік травмувався.

«У другій половині серпня, я отримав травму. В асфальтоукладній машині одна зі сходинок не була закріплена. Я оступився і поранив об метал ногу. Туди потрапила інфекція і почалось загноєння», – розповідає І. Глушко.

Та з робочого місця робітника не відпустили. Ігнорування рани призвело до діагнозу – «тропічна виразка», що вимагало хірургічного втручання. Лікарняну відпустку Глушку оплатили лише частково і звільнили з «ініціативи власника».

Свої права Ігор Глушко вирішив відстоювати в суді.  Та через ігнорування представників компанії «Онур» судового процесу, засідання постійно переносили.

Натомість підприємство подало зустрічний позов на робітника із формулюванням «про підривання ділової репутації компанії».

Також, як розповіла адвокат І.Глушка Любов Качмар, представники компанії «Онур» неодноразово погрожували їй, вимагаючи відкликати позовну заяву.

За словами Л. Качмар, одного вечора до неї підійшли двоє незнайомих і один з них сказав: «Не залишиш «Онур» у спокої, то сама ляжеш в основу дороги і тим самим покращиш її якість». На запитання правозахисника, яких дій вони чекають від неї, відповідь була наступною: «Ти повинна змусити Глушка І.С. забрати позов з суду і припинити його публічні висловлювання з критикою «Онуру».

Любов Качмар також повідомила, що ситуація з її підзахисним не є поодинокою. За її словами, у подібних умовах опинились близько 300 українців, що також працювали у цій компанії. Відтак вони погрожують вдатись до масових акцій протесту.

До речі, офіційне представництво компанії «Онур» відмовилось коментувати ситуацію, викладену І. Глушком та Л.Качмар. Про це повідомила голова Львівського прес-клубу Ольга Шостак (у Львівському прес-клубі надали прес-конференцію І.Глушко та його адвокат. На цю ж зустріч були запрошені представники «Онуру»).

«Вважаємо недоречним коментувати обставини взаємовідносин між ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» і Глушком І. С. до моменту встановлення обставин і вирішення спору в судовому порядку,» – надав відповідь генеральний директор компанії «Онур» Їлдиз Бірол на пропозицію прокоментувати ситуацію в Львівському прес-клубі.

 

 Фото: Львівський портал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *