ОСТАННІ НОВИНИ

«Свобода» вимагає від МЗС України та Посольства ФРН в Україні не допустити проведення українофобської лекції

|

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» звернулося до Надзвичайного і Повноважного Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ганса-Юрґена Гаймзьота із проханням не допустити проведення в посольстві Німеччини в Україні українофобської лекції Россолінського-Лібе «Степан Бандера: життя українського революційного ультранаціоналіста та пам`ять про нього, 1909-2009 рр.». Також «Свобода» звернулася до міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка із вимогою відреагувати на участь у підготовці українофобської лекції Німецької служби академічних обмінів, представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні та  вжити передбачених міжнародним правом та законодавством України заходів для надання належної оцінки їхніх дій в Україні. Про це повідомили у прес-службі Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Зокрема, у зверненні до очільника МЗС ідеться: «Як нам стало відомо з повідомлення на офіційному Інтернет-сайті Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, Німецька служба академічних обмінів, Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні є організаторами публічної лекції пана Ґжеґожа Россолінського-Лібе «Степан Бандера: життя українського революційного ультранаціоналіста та пам`ять про нього, 1909-2009 рр.», що має відбутися 1 березня 2012 р. о 18:30 у Посольстві Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Із анотації до зазначеної лекції видно, що пан Россолінський-Лібе упереджено і неправдиво висвітлює постать Провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери, подаючи його в негативному світлі, асоціюючи його із тероризмом, фашизмом та антисемітизмом, і цим самим кидаючи тінь на мільйони українців, які боролись і гинули за Незалежність нашої держави під керівництвом Степана Бандери. При чому, під час проведення лекції не буде рівноцінно представлено альтернативної оцінки постаті та діяльності Степана Бандери, що суперечить принципам демократії, свободи слова та думки.

Особливо недоречним є проведення подібних лекцій у час, коли лише декілька днів перед тим українці відзначали 70-ту річницю розстрілу німецькими окупантами у Бабиному Яру в Києві 621 члена Організації Українських Націоналістів.

Степан Бандера присвятив своє життя боротьбі за реалізацію права української Нації на самовизначення, що є засадничим принципом міжнародного права, передбаченого у статті 1 Статуту Організації Об’єднаних Націй. Він безпосередньо очолював національно-визвольну боротьбу українців проти московсько-большевицьких та німецьких окупантів у 1940-1959 роках. У 1941 році під час окупації України гітлерівською Німеччиною, Степана Бандеру та його соратників було заарештовано та ув’язнено в концентраційному таборі Заксенгавзен за спробу створити Українську незалежну державу. Від рук німецьких окупантів загинули його близькі родичі, серед них – рідні брати Степана Бандери, які були вбиті в концтаборі Авшвіц (Освенцім).

У 1959 році агент совєцької спецслужби за безпосереднім наказом Хрущова вбив Степана Бандеру на території Федеративної Республіки Німеччина, де Провідник ОУН перебував в еміграції.

Особливо важливо зазначити, що під час перебування Степана Бандери на території Федеративної Республіки Німеччина у 1949-1959 роках, влада ФРН не висувала Степанові Бандері жодних обвинувачень чи будь-яких інших юридичних претензій.

Мільйони українців, як в Україні, так і за її межами, вважали і вважають Степана Бандеру національним Героєм та найвизначнішим лідером української Нації в ХХ столітті. Йому ставлять пам’ятники, на його честь називають вулиці, його ім’ям – бандерівець – називають усіх національно-свідомих українців.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода», як одна з провідних опозиційних партій України, надзвичайно стурбовано участю Німецької служби академічних обмінів, Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні у підготовці та проведенні зазначеної вище лекції. Адже подібні дії можуть свідчити про те, що зазначені установи поділяють негативне та упереджене ставлення пана Ґжеґожа Россолінського-Лібе до постаті Степана Бандери.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вважає, що проведення публічної лекції пана Ґжеґожа Россолінського-Лібе «Степан Бандера: життя українського революційного ультранаціоналіста та пам`ять про нього, 1909-2009 рр.» у Посольстві Федеративної Республіки Німеччина не сприятиме порозумінню між німецьким та українським народом та подоланню нашими народами тих складних проблем та протиріч, які є наслідком буремних подій ХХ століття.

Просимо Вас вжити передбачених міжнародним правом та законодавством України заходів для надання належної оцінки дій Німецької служби академічних обмінів, Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні».

 Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *