ОСТАННІ НОВИНИ

Через дії міськради ціна кабельного ТБ зросте на 30%?

Львівський портал

|

Львівська міська рада знайшла ще одне, нове, джерело для наповнення свого бюджету – вирішила заробити на міських операторах телекомунікацій. Однак для значного числа жителів Львова це може призвести до подорожчання послуг провайдерів кабельного телебачення та інтернету на третину. Про це йшлося сьогодні на прес-конференції у Львові.

П`ятого вересня цього року на офіційному сайті Львівської міської ради було оприлюднено новий проект «Порядок розміщення елементів мереж зв’язку в житлових будинках (гуртожитках) та спорудах, що належать до власності територіальної громади м. Львова». Як стверджують учасники телекомунікаційного ринку, згідно з цим проектом, у місті Лева з кожного оператора телекомунікацій буде стягуватися нова оплата – щомісяця їм потрібно буде додатково сплачувати 1 грн (з ПДВ) за кожну квартиру або житлове приміщення у гуртожитку.

Як розповів сьогодні під час прес-конференції президент асоціації «Західноукраїнська гільдія операторів кабельного телебачення» Василь Волокітін, дана сервітутна плата (як її називають у мерії – ред.) абсолютно економічно необґрунтована. Більше того, вона призведе до 30% подорожчання у Львові телекомунікаційних послуг (кабельного телебачення, телефонного зв’язку та інтернету) для споживачів.

«Ця сервітутна плата економічно необґрунтована. Вона висмоктана з пальця. Міська рада просто вирішила наповнити свою казну руками провайдерів – в рік вони отримуватимуть у казну близько 20 млн грн. До прикладу, є ціна 1 грн за квартиру, у будинку 100 квартир, а реальна кількість абонентів телекомунікацій у цьому будинку 25%. Виходить, що за решту доведеться платити місту, тобто за 100 квартир 100 грн. Але ці 100 грн мають лягти якраз на тих 25 квартир, які отримують дані послуги. Це проблема з одного боку, а з іншого – провайдерів (кабельне телебачення та інтернет) в одному будинку як мінімум є кілька і кожен має платити за однією формулою», – розповів він.

30% здороження телекомунікаційних послуг це не єдиний негативний наслідок нового проекту міської ради, стверджують оператори. Адже через такий «податок на квартири» абоненти почнуть обмежувати свої телекомунікаційні потреби, а самі оператори цієї мережі не матимуть за що їх розширювати. Не буде збільшуватися кількість каналів у пакетах кабельного телебачення і не зростатиме швидкість інтернету. Також операторам телекомунікацій доведеться обмежити або й зовсім припинити скеровувати кошти на модернізацію обладнання, у тому числі, для швидкого поширення цифрового телебачення. Але усе це гуртом взяте – це лише одна сторона медалі, бо інша – полягає у порушенні чинного законодавства з боку міської влади.

За словами юриста та генерального директора Спілки кабельного телебачення України Олександра Швеця, розроблений Львівською міською радою проект «Порядок розміщення елементів мереж зв’язку в житлових будинках (гуртожитках) та спорудах, що належать до власності територіальної громади м. Львова» порушує одразу кілька Законів України: «Про телекомунікації», «Про Антимонопольний комітет України», «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності», «Про інформацію».

«Дуже цікаво, як у міській раді обчислювали цю формулу розрахунку. Це протизаконні рішення з боку місцевої влади і ми їх оскаржуватимемо у суді та прокуратурі», – сказав О.Швець.

Крім того, учасники телекомунікаційного ринку офіційно уже звернулися до Антимонопольного комітету та Національної комісії з питань регулювання зв’язку України з вимогою зупинити прийняття міськрадою протизаконного рішення. Відомо, що АМКУ вже навіть надав Львівській міській раді дві рекомендації: 1) передбачення отримання плати лише щодо квартир у будинку, мешканці яких користуються кабельним телебаченням; та 2) визначити вартість плати за розміщення елементів мереж зв’язку в житлових будинках (гуртожитках) та спорудах, що належать до власності територіальної громади міста Львова, в економічно обґрунтованих сумах.

Також місцеві оператори телекомунікацій закликають львів’ян взяти безпосередню участь в громадських обговореннях, які, щоправда, за словами В.Волокітіна, невідомо коли пройдуть у Львові.

Водночас у прес-службі Львівської міської ради, посилаючись на департамент економічної політики, зазначають, що громадські слухання даного проекту відбудуться уже незабаром, але чіткої дати не називають. Крім того, вони повідомляють, що проект рішення щодо нововведень у сфері телекомунікацій був обговорений на спільних нарадах з операторами телекомунікацій, представниками Державної інспекції зв’язку та виконавчих органів Львівської міської ради. Але цей факт заперечують учасники телекомунікаційного ринку.

«Насправді з нами ніхто цього проекту не обговорював. Все відбувалося кулуарно, але якщо вони продовжуватимуть у тому ж дусі – ми подамо до суду», – сказав Василь Волокітін.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *