ОСТАННІ НОВИНИ

Реставраційні роботи у Вірменській церкві планують закінчити у 2012 році

Львівський портал

|

У Вірменській церкві у Львові одночасно реставрують стінопис на західній стіні та вівтар «Голгофа». А з наступного тижня планують розпочати відновлення будинку на вул.Краківській,14. Про це повідомили у прес-салужбі Львівської міськради.

Над реставрацією вівтаря «Голгофа» працюють спільно українські та польські майстри. Зокрема, тривають філігранні роботи з реставрації дерев’яного пласту, на який кріпляться скульптури.

«Можна було б викинути деякі частини, бо вони геть пошкоджені, але ми знімаємо старі шматочки і кріпимо нові, максимально залишаючи автентичний вигляд. Ми цінуємо кожен кавалок дерева, який зберігся», – розповів про свою роботу польський реставратор  Януш Єунджейчік.  

Також реставрують декоративні частини вівтаря «Голгофа» і самі скульптури. Зараз робота з реставрації декоративних кам’яних елементів є практично закінчена. «Кам’яні декоративні скульптури вже зроблено на 70%-80%. Кам’яні скульптури дуже сильно пошкоджені, адже вони були кілька разів переґрунтовані і перефарбовані. Ми зняли шари фарби і закріпили основний оригінальний фарбовий шар. Є такий цікавий момент, що автентично ці кам’яні скульптури покриті маленькими шкілками, тобто подрібненим кольоровим склом. Виглядає, як ялинка. Має зовсім інший вигляд до реставрації  і зараз, коли ми зняли всі нашарування і відновили оригінал. Зараз іде розробка  методики закріплення скульптур», – повідомив реставратор Всеволод Томашевський.

Продовжується робота над відновленням дерев’яної скульптури розп’яття.

«Зараз опрацьовуються технології, які будуть застосовуватись в подальшій консервації і реставрації розп’яття. Скульптури були в дуже поганому стані через потужні забруднення та постійне замокання. Зараз ми мусимо визначитись з комплексною програмою, як підходити до їх реставрації. Є певні напрацювання і я думаю, що за цю зиму вони вже будуть відреставровані. Проблема тільки в тому, що багато елементів є втраченими, особливо по стоячих скульптурах, зараз триває пошук аналогів, необхідно знайти подібну скульптуру з такою ж пластикою і перевстановити. До речі, скульптура розп’яття Ісуса Христа та дві фігури поруч  – різного часу. Пластика розіп’ятого Христа є набагато старішою від двох бічних скульптур. На мою думку, скульптура самого Христа  – робота 17 століття», – зазначив завідувач кафедри реставрації творів мистецтва Львівської національної академії мистецтв Юрій Островський.

Для запобігання подальшого намокання вівтаря вже проведені дуже важливі роботи з водовідведення.                

«Там дуже складна ситуація особливо з ґрунтовими водами. Всі водяні стоки з верхніх вулиць рухаються до церкви. Зараз вдалось повністю провести водовідведення з-під самої Голгофи – це процес непомітний, але є дуже важливий», – наголосив Юрій Островський.                                   

Планується, що з наступного тижня почнеться реставрація будинку № 14 на вул. Краківській, до якого кріпиться вівтар.

«Зараз є найінтенсивніший період реставраційних робіт, бо одночасно  реставрується сам вівтар, дерев’яна різьба, камені підмурівок. А на наступний тиждень ми почнемо реставрацію будинку на Краківській, 14. Для цього виділили кошти з міського бюджету. Будинок треба відреставрувати, вивести з аварійного стану, щоб можна було безпечно пристосувати до нього вівтар «Голгофа». Реставрувати будинок буде фірма «Ренесанс», яка виграла тендер. Там будуть проводитись роботи по заміні даху, укріпленню фундаментів, реставрації фасаду. Крім того, польська сторона не заплановано проведе реставрацію кам’яних епітафій, котрі вмуровані в стіну. З наступного тижня ми почнемо роботи. Проектна документація реставрації будинку складає 2 млн 954 тис. гривень. Ми б хотіли закінчити реставрацію будинку до кінця року і завершити усі реставраційні роботи до Євро-2012», – повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко. 

Окремо проводять реставрацію та консервацію стінопису церкви. Робота опирається на старі архівні матеріали та фотографії.                 

«Роботи почалися ще у 2008 році. Була загроза втрати стінопису, який осипався топросто на очах. Протягом останніх років виконано роботи на південній стіні церкви. Зараз  проводяться роботи на західній стіні. Окрім суто реставраційних робіт ми маємо проблеми технічного характеру. Зокрема, через високу вологість на поверхню стін потрапляють соляні відкладення, через це стінопис є дуже понищеним. Тому ми вирішили зробити реставрацію стіни і вже потім виконати консервацію стінопису. У церкві розміщений банер, на якому зображено якою була фреска до реставрації, а за кілька тижнів вже можна буде побачити відреставрований стінопис», – повідомила куратор реставрації стінопису Вірменської церкви Йоанна Черніховська.                        

Загалом реставратори дають гарантію на роботи з реставрації стінопису від 3 до 10 років, але при належній експлуатації стінопис може витримати ціле покоління.

Нагадаємо, роботи з відновлення стінопису та вівтаря тривають у межах українсько-польського проекту «Відновлення спільної культурної спадщини».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *