ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські учні стали переможцями Всесвітніх Літніх Ігор Спеціальної Олімпіади - 2011

Львівський портал

|

Львівські учні стали переможцями Всесвітніх Літніх Ігор Спеціальної Олімпіади – 2011, інформує прес-служба Львівської міськради.

Українська делегація, яка складалася з 31 учасника, була представлена в 5 видах змагань: футбол, легка атлетика, плавання, бадмінтон і бочче. Українці завоювали 19 медалей, з них 7 золотих у змаганнях з футболу, легкої атлетики, плавання; 8 срібних у змаганнях з легкої атлетики та плавання; 4 бронзові – у змаганнях з бадмінтону та легкої атлетики.

Збірна з футболу, до якої входять гравці львівської школи-інтернату, здобула золоті медалі, не програвши жодного матчу. У фіналі вона здолала збірну Данії з рахунком 6:2.

«У січні на регіональному відборі з футболу, який відбувся у Львові, ми вибороли перше місце. До цього наші діти брали участь в Європейських іграх в Римі, Варшаві, Шанхаї і США», – розповіла тренер команди Олександра Петрусенко.

Особливістю гри в футбол на Спеціальній Олімпіади є те, що це партнерська гра. Окрім самих дітей з особливими потребами, участь в грі може брати ще 2 повноцінних польових гравці. У випадку з українською збірною, це були студенти Львівського державного університету фізичної культури. Матч триває 2 тайми по 20 хв. І кожен з футболістів має провести на полі щонайменше по 7 хв.

«Ігри нас сподобались, хоча ми дуже переживали. І коли пролунав фінальний свисток, то на очах були сльози», – розповів капітан команди Роман Габа.

«Було дуже важко, але ми були налаштовані на перемогу. Однак перемоги могло і не бути. Адже в Національному олімпійському комітеті не знайшлося коштів на збірні з футболу та баскетболу. Однак завдяки тренеру, директорам ДЮСШ та Львівської спецшколи-інтернату для дітей з тяжкими порушеннями мовлення дітям вдалося поїхати в Афіни. Ми домовилися з компанією-перевізником. Вони привезли нас в Афіни, забрали назад. Однак ми повинні до 1 вересня переказати кошти на їх рахунок», – розповіла Олександра Петрусенко.

Та як повідомив начальник відділу освіти Залізничної районної адміністрації Роман Вороняк, в бюджеті управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР є закладена певна сума на відшкодування боргу. Однак і цієї суми не є достатньо. Тому, на даний момент в ДЮСШ шукають спонсорів та меценатів, які готові покрити борг.

«Я вважаю, що у Львові створені унікальні умови для розвитку спеціальної олімпіади. Йдеться не тільки про матеріальні речі, а й про людський потенціал. Це дійсно унікальний досвід на рівні України. Мені не відомі такі структури, які займаються спортом з дітьми з розумовими вадами інтелекту. А у ДЮСШ № 1 створений спеціальний відділ по заняттях спорту для цих дітей. У інтернаті для дітей з порушеннями мови є традиції, які дозволили з 2003 року брати участь їх вихованцям у всіх національних, міжнародних подіях. І не просто брати участь, а повертатися з перемогою. Я думаю, що це завдяки діяльності адміністрації тієї школи і тренерського колективу, який очолює Олександра Петрусенко», – розповіла регіональний координатор Спеціальної Олімпіади України у Львівській області Аліна Передерій.

Нагадаємо, Всесвітні Літні Ігри Спеціальної Олімпіади проходили у Афінах з 25 червня по 4 липня. Загалом участь у змаганнях взяло понад 7 тис. спортсменів та їх тренерів зі 180 країн світу.

Всесвітні Літні Ігри Спеціальної Олімпіади, як і Олімпійські та Параолімпійські Ігри, відбуваються раз на 4 роки.

Нагадаємо, що в 2007 році на Всесвітніх Літніх Іграх Спеціальної Олімпіади в Шанхаї (Китай) перемогу в футбольному турнірі також здобула українська збірна.

Довідка

Спеціальна Олімпіада – це найбільша у світі програма цілорічних спортивних тренувань та змагань для людей з вадами розумового розвитку. Заснована у 1968 році пані Юніс Кеннеді Шрайвер, сестрою президента США Джона Ф. Кеннеді, Спеціальна Олімпіада стала глобальним рухом, який зараз налічує більше 3,5 млн атлетів у понад 177 країнах світу.

Кожна країна має власну незалежну національну програму Спеціальної Олімпіади. Спеціальна Олімпіада України є однією з таких програм.

Офіційно Спеціальна Олімпіада України була заснована у березні 2002 року, хоча українські атлети з вадами розумового розвитку брали участь у міжнародних змаганнях Спеціальної Олімпіади та у кожних Всесвітніх Іграх ще з 1995. Сьогодні це всеукраїнська організація, до якої залучено понад 17 тис. атлетів у 18 регіонах країни.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *