ОСТАННІ НОВИНИ

Хто стоїть за євреями-сталіністами?

Львівський портал

|

Як повідомлялося раніше, дві одеські організації – «Євреї проти Гурвіца» і «Євреї проти антисемітизму» планують 22 червня у Львові проведення акції – мітингу, який, згідно спрямованої до Львівської міськради заявці, планується з чотирьох годин ранку до півночі.

Офіційна заявка була складена російською мовою на бланку незареєстрованої громадської організаіі «Комітет Євреї проти антисемітизму», шапка якого прикрашена шестикінечною зіркою і малозрозумілі карикатурами, і підписана формальним головою Комітету Розою Центер. У тексті заявки говориться, що мітинг присвячений пам`яті євреїв, загиблих від рук «нелюдей – українських націоналістів, шухевичів, бандерівців та інших фашистських покидьків», а також проти «політики фашизму, антисемітизму та голокосту [sic!], що проведиться владою м. Львова та України».

За межами Одеси широкій громадськості Комітет «Євреї проти Гурвіца» відомий в основному вимогами присвоїти Йосипу Сталіну статус Праведника народів світу № 1, з якими активісти угруповання активно виступають останнім часом. В силу зазначених обставин немає нічого дивного, що у Львові насторожено поставилися до ініціативи проведення акції сталіністів на 22 червня. Настороженість львів`ян стає тим більш зрозумілою, якщо згадати, що провокації сталінських проросійських екстремістських угруповань 9 травня ц.р. призвели до зіткненнями з представниками українських праворадикальних сил. 18 червня, перебуваючи з робочим візитом у Львові, голова Генеральної ради Євроазіатського єврейського конгресу (ЄАЄК), голова Асоціації єврейських організацій і громад (Вааду) України, відомий правозахисник і колишній дисидент Йосип Зісельс в бесіді з журналістами охарактеризував ініціативу одеських організацій як «сплановану антиукраїнську провокацію» . «Більш витонченого блюзнірства складно було придумати: скільки горя і бід принесла радянська влада євреям, як можна це забути?», заявив лідер Ваада України.

Зазначені обставини змушують уважніше придивитися до організацій, які виступили з ініціативою проведення такої дивної акції. Розслідування, проведене редакцією порталу eajc.org, встановило: реальне керівництво в цих організаціях, створених виключно в політтехнологічних цілях, здійснюють аж ніяк не євреї, а люди, що мають безпосереднє відношення до радикальних російських націоналістичних угруповань, що активно використовують відверто антисемітську риторику.

Комітет «Євреї проти Гурвіца», створений на початку 2010 р., встиг прославитися відверто антисемітською політтехнологічною кампанією, спрямованою напередодні місцевих виборів проти тодішнього голови Одеської державної міської адміністрації Едуарда Гурвіца. Сам бренд «Євреї проти Гурвіца» придумав одеський бізнесмен і опонент тодішнього міського голови Вадим Чорний, який кілька років тому вступив в конлфікт з Е. Гурвіцем на грунті комерційних інтересів. В. Чорний – колоритна особистість, яка має великий досвід у проведенні політтехнологічних кампаній, пов`язаних насамперед з т.зв. «чорним піаром» і замовною імітацією протестних дій з різних приводів. Наприкінці 2010 р. він був по суті «технічним» кандидатом в мери міста, що вклав свою лепту в дискредитацію Е. Гурвіца та працевлаштований після виборів їх переможцем, новим одеським головою Олексієм Костусєвим до міськради. (У дужках відзначимо, що сам А. Костусєв і його оточення в ході виборів дозволяли собі на адресу Гурвіца заяви, що межують з антисемітизмом.) Однак В. Чорний, який раніше в політтехнологічних цілях виступав від імені найрізноманітніших груп – від Союзу анархістів до міфічного українського відділення єврейської праворадикальної угруповання Бней Елім – від діяльності Комітету «Євреї проти Гурвіца» швидко відійшов, заявивши, що «вже на етапі реєстрації ми відмовилися від цієї акції, через те, що її явно тягнуло в антисемітські тони».
Антисемітські і провокаційні мотиви в діяльності угруповання були очевидні. Влітку 2010 р. Комітет «Євреї проти Гурвіца» проводив акції з використанням ізраїльського прапора та плакатів типу «Всю Одессу вверг еврей в мерзость и неразбериху. Вот как может воробей изнасиловать слониху»(віршик явно експлуатує застаріле жаргонне позначення горобця словом «жид»). У липні 2010 р. Надзвичайний і повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Зіна Калай-Клайтман була змушена направити лист формальному керівникові Комітету Розі Цетнер, в якому просила припинити використовувати ізраїльську державну символіку в провокаційних акціях організації. Від імені Комітету на всіх заходах виступав Олександр Іванович Єременко, не має, наскільки можна судити, ніякого відношення до єврейства, зате очолює цілий ряд досить дивних організацій (і часто є єдиним їх членом). Зокрема, разом з Розою Цетнер А. Єременко брав участь, паралельно з Комітетом, також в акціях ефемерної Партії Сталіна.

Започаткована у 2010 р. спроба прославлення Сталіна активістами Комітету «Євреї проти Гурвіца» закінчилася скандалом. Активісти організації прийшли незваних на зустріч колишніх в`язнів гетто, нацистських концтаборів і Праведників народів світу у Прохоровському сквері Одеси. «Євреї проти Гурвіца» спробували стати поруч з плакатами, що вимагали визнання Йосипа Сталіна Праведником народів світу, але були вигнані з заходу обуреними справжніми Праведниками, які порахували гасла представників Комітету провокаційними і блюзнірськими.

Діяльність Комітету «Євреї проти Гурвіца» засудили практично всі керівники єврейських організацій та громадські лідери Одеси, головний рабин Одеси і Півдня України Авраам Вольф, обласна Асоціація євреїв – колишніх в`язнів гетто і фашистських концтаборів, однак це не зупинило провокаторів, і вони вирішили вийти на всеукраїнський рівень, анонсувавши створення міжрегіональної організації «Євреї проти антисемітизму».

Після оприлюднення ініціативи про проведення мітингу у Львові 22 червня, редакція порталу eajc.org зробила спробу зв`язатися з головою обох Комітетів Розою Цетнер, однак трубку мобільного телефону, номер якого був вказаний на її візитній картці (цей же номер був вказаний у бланку офіційної заявки на мітинг у Львові), зняв згадуваний вище Олександр Єременко, який представився відповідальним секретарем організацій. У ході бесіди А. Єременко звинувачував владу Україні в здійсненні «фашистською і холокостной політики», стверджував, що саме «держава Україні створено на антисемітських, нацистських, холокостних підставах», що одеське міське керівництво «займається Голокостом шляхом знищення людей, шляхом спалювання людей» . «Конкретні факти Голокосту ми маємо на вищому рівні», заявив А. Єременко в подальшій розмові з членом Генеральної ради ЄАЄК В`ячеславом Лихачовим, «Партія регіонів свідомо підтримує антисемітські, неонацистські, холокостние відносини з метою збагачення певних осіб». Судячи з неповторного стилю, текст заявки на мітинг 22 червня, підписаний Р. Цетнер, написаний саме А. Єременко.

Розповідаючи в ході телефонної розмови про діяльність Комітетів, А. Єременко підтвердив, що їм надається підтримка з боку радикальної проросійської організацією ЗУБР («Всеукраїнського громадського об`єднання« За Україну, Білорусь і Росію »), відомої своєю відвертою антисемітською пропагандою. Досить сказати, що Інтернет-видання цього об`єднання «Зазубрина» було єдиним в Україну веб-сайтом, щодо якого було порушено кримінальну справу за статтею 161 КК («розпалювання міжнаціональної ворожнечі»), саме з приводу антисемітських матеріалів. Це, однак, не заважає «єврею проти антисемітизму» Олександру Івановичу Єременко, розповідаючи про діяльність ЗУБР, у певний момент переходити на виклад від першої особи: «Ще в 2007 році ми піднімали червоний прапор Перемоги …». На питання, кого А. Єременко має на увазі під «ми», відповідальний секретар Комітету «Євреї проти антисемітизму» впевнено підтвердив, що говорить про ЗУБР.

Втім, це не дивно. Інша організація, яку очолює А. Єременко, носить екзотичну назву «Око Діамант» і давно відома своєю ультра-націоналістичною, православно-фундаменталістською та антисемітською спрямованістю. Досить сказати, що в офіційних документах організації (подавалися в Одеську обласну держадміністрацію), підписаних А. Єременко, зазначено, що вона «протидіє» «диверсійній, бандитській і терористичній діяльності США, […] Ізраїлю, Моссад», а також «сіонізму, хабадизму, лібералізму […], жидомасонству, сатанізму, талмудизму, фарисейству, встановленню глобальної влади Князя Світу Цього, Царства Мошіах».

Діяльність одеського міського божевільного і антисеміта, що намагається виступати від імені євреїв, була б кумедною, якби не була частиною набагато більш витончених політтехнологічних схем, що мають висопокоставленних замовників та професійних організаторів. Багато одеських громадських діячів та журналістів стверджують, що як ЗУБР, так і «Око Діаманта» фінансуються місцевим бізнесменом, депутатом міськради, лідером екстремістського проросійського угрупування «Родина», основним організатором львівських провокацій 9 травня Ігорем Марковим. Добре «відпрацювавши» торік на місцевих виборах, на наших очах антисеміти, націонал-радикали, сталіністи і просто божевільні виходять на всеукраїнську арену, і важливо чітко усвідомлювати, з ким ми маємо справу в цьому випадку, і не піддаватися на провокації.

Офіційний сайт Євроазіатського єврейського конгресу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *