ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий незаконно виселяє бібліотеку у Львові

Львівський портал

|

Одна із львівських бібліотек постала перед загрозою опинитися на вулиці. Всупереч законам, чиновники міської ради намагаються виселити бібліотеку № 14, яка є філією Центральної бібліотечної системи для дорослих та розташована за адресою вул. Лінкольна 2. Про це «Львівському порталу» повідомила депутат Львівської міської ради, член постійної комісії культури Наталя Усач.

За її словами, у приміщенні, де наразі функціонує бібліотека, мають намір оселити Рахункову палату. Натомість місця для розташування книгозбиральні у мерії ще не знайшли. «Хоча, за чутками, її хочуть переселити у зовсім інший район міста», – зазначає Наталія Усач.

Завдяки членам постійної комісії культури, на минулому сесійному засіданні ЛМР 12 лютого 2009 року питання виселення бібліотеки вдалося зняти із порядку денного. Проте міські чиновники не мають наміру враховувати думку депутатів та продовжують спроби  вкотре «проштовхнути» відповідну ухвалу.

Відтак рішення щодо перенесення книгозбиральні на вулиці Лінкольна, знову планують винести на розгляд сесії міськради, яка відбудеться у четвер, 5 березня. Заволодіти приміщенням бібліотеки хочуть представники Рахункової палати, які вже підписали із мерією відповідний договір позички від 4 липня 2008 року.

«Мені не зрозуміло, чому саме Рахункову палату не можна одразу розташувати у новому приміщенні? Я вважаю, що за цим договором позички насправді приховані умисні дії виконавчих органів, які продовжують політику утиску незахищених сфер діяльності. У Львові вже є невдалий досвід із виселенням дитячих садочків, приміщення яких, свого часу, масово здали в оренду. Сьогодні таку ж помилку мають намір здійснити щодо бібліотек. На мою думку, дії міських посадовців є нелогічними. З одного боку вони рапортують про повернення приміщень дитячим садочкам, а з іншого, наступають на ті ж граблі, виселяючи львівські бібліотеки. Як не прикро, але з цього випливає, що насправді за останні роки нічого так і не змінилося», – наголошує Наталія Усач.

За її словами, міські чиновники надалі здійснюють незаконні спроби виселення, на їх думку, не потрібних установ, свідомо порушуючи при цьому українські закони. «Позаяк від 23 січня 2009 року вступила в дію Постанова Верховної Ради України „Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих ЗМІ, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень та підприємств книгорозповсюдження”. Окрім того, згідно із постановою, органам місцевого самоврядування було доручено, до схвалення відповідного закону, тимчасово припинити прийняття рішень та призупинити виконання раніше прийнятих рішень про виселення бібліотек та інших вище перерахованих закладів», – зазначає депутатка.

Відтак, вона вимагає від міської влади врахувати усі наведені аргументи щодо неправомірності виселення бібліотеки № 14 та зняти відповідну ухвалу з порядку денного сесії ЛМР.  

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *