ОСТАННІ НОВИНИ

Екологічний стан території Буського району після техногенної аварії цілком безпечний

|

За результатами моніторингу, проведеного у першому півріччі цього року,екологічний стан територій, уражених внаслідок аваріїтехногенного характеру на залізничному перегоні Ожидів – Красне, відповідає нормам. Перевищень норм ГДК ортофосфатів у поверхневих водах, ґрунтах, питній воді, продукції рослинництва і тваринництва також немає. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

Нагадаємо, 16 липня минулого року на залізниці у Буському районі виниклаодна з найбільших аварій техногенного характеру у Львівській області за останні роки. Внаслідок аварії стався викид 130 тонн фосфору з 6 цистерн на площі 900 м кв. Горіння жовтого фосфору тривало 5 годин 27 хвилин. Тоді у зону впливу аварії потрапили 32 сільради, 97 населених пунктів з населенням 43 114 осіб та територією близько 193 кв. км Буського, Бродівського, Золочівського, Кам`янка-Бузького та Радехівського районів.

Подія класифікована як надзвичайна ситуація регіонального рівня.

Тому на виконання рішення XV позачергової сесії Львівської обласної ради облдержадміністрацією було продовжене щоквартальне проведення моніторингу на території впливу аварії до липня цього року. Зокрема за цей час було здійснено відбір проб ґрунту і поверхневих вод лабораторією Підкарпатського воєводського інспекторату охорони довкілля Республіки Польща. Проведена Комплексна державна експертиза екологічної ситуації поблизу с. Ожидів. За висновками експертизи, на сьогодні загроз для проживання населення і ведення господарської діяльності на територіях впливу аварії немає.

Загалом на 2008 рік, згідно з Програмою соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області, затвердженої рішенням сесії обласної ради, розділу VІІ Організація моніторингу навколишнього природного середовища, створення системи та банку екологічної інформації, виділено: Державному управлінню ОНПС у Львівській області – для моніторингу довкілля у місті техногенної аварії біля с. Ожидів – 100 тис. грн; для проведення робіт з інвентаризації джерел забруднення навколишнього природного середовища на території аварії у Буському районі – Головному управлінню економіки облдержадміністрації – 15 тис. гривень. Також було проведено оздоровлення – 6606 осіб, у т.ч. дітей шкільного віку – 4243 особи; матерів з дітьми дошкільного віку – 2138 осіб; вагітних жінок – 7 осіб; дітей з інших територій (які під час аварії перебували на постраждалих територіях) — 218 осіб. Та були вивезені непридатні до використання пестициди з території Ожидівської сільської ради в кількості – 65,332 тонни (залишок складає – 19,6 тонни).

А для ліквідації наслідків НС з резервного фонду обласного бюджету виділено – 50 тис. грн; з обласного резерву матеріально-технічних ресурсів -10 тис. літрів пального; з резервного фонду державного бюджету -15712,7 тис. грн, використано – 10686,004 тис. гривень.

Для вирішення проблемних питань постраждалих територій Львівською облдержадміністрацією за рахунок коштів обласного бюджету місцевим радам Буського району надана дотація у сумі 680,0 тис. гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *